jamaica2 Creative Commons License 2010.11.10 0 0 1906

1. Spanyolország éghajlata: Az ország fele félsivatag ahol a MESTA középkori szabályai voltak a juhtenyésztés elsőségével a fő szabályzó. Tehát Spanyolország és Portugália nem tudta tudta ellátni korai nagyra nőt partvidéki városai búzával és ezzel tette az ellenséges Hollandiát a világ leggazdagabb országává a XVII században.

2. A félsivatagos Pireneusi félsziget fahiányos vidékké vált. Ismét  Hollandia közelsége a Skandináv-Balti tajgákhoz. Meg kellett venni a fa jelentős részét.

3. Hatalmas non stop háborúk, Törökország, Franciaország, Hollandia, Anglia, a moriszko (muszlim Spanyolországi kisebbség )

ellen. A háborúk miatt eladósodás külföldi és hazai bankárok felé (németek Welser, Fugger, Genova, Olaszország), államcsődök.

4. A hihetelen dolog, Amerika felfedezése után a Spanyol uralom alatti területek népességét az eredeti népesség 0.1 tizedére csökkentik a járványok és a kegyetlen hódítás, bányamunkák. Így Spanyolország kivándorlással próbálja a népességet regenerálni. A moriszkókat kíüzik 1609 ben.

5. A legmélyebb inkviziciós szellemi elnyomás.

6. A korai abszolútikus Kasztilia egy részben elkülönülő Aragonia, Szicilia, Nápolyi királyság, Milánó, Szardinia Belgium, Franche Comte mozaikjából álló széttartó rendi államok keveréke, amelyek a Holland Szabadságharc árnyékában többet engedhettek maguknak (nem járultak hozzá annyival a Birodalom fenntartásához).

7. A lecsökkent népességű Spanyol Amerika tengeri kereskedelmének jelentős része nemesfém export. A Spanyol távolsági kereskedelem hajotere nem tudta ellátni még a normál kereskedelmet sem. Az ellenséges országok csempészete során kb az Európai árucikkek 50%-át hozták ide!!!!!!!!

8 A hatalmas nemesfém beáramlás állandóan felértékelte a spanyol valutarendszert és állandóan a beszállító országok versenyelőnyét növelte. Ez tette tönkre a Katalán kézműipart mint beszállítót.

9. És most jön a mentalitás. A hirtelen jött gazdagság a polgárság meggyöngülése után a feudális mentalitás megerősödésével járt az egész társadalomban, amit a gyöztes ellenreformációs szellemiségű spanyol katolicizmus egyszerűen beleolvasztott az egész társadalomba. A magyar/lengyel köznemességhez összehasonlítható méretű köznemesség (hidalgók).

 

DE ENNEK A KORSZERÜTLEN ÉS BIGOT BIRODALOMNAK KÖSZÖNTHETJÜK? HOGY 1571 ben ITÁLIA KIS ÁLLAMAIVAL, MÁLTAI LOVAGRENDDEL és VELENCÉVEL EGYÜTT MEGMENTETTE EURÓPÁT.