Nolanus Creative Commons License 2010.11.09 0 0 7489

Földgolyónk kérge teljesen olybá tetszik, mint egy ementáli...valószínűleg nincs a Földnek olyan vidéke, ahol ne terjeszkedtek volna valamikor a föld alatt, ilyen vagy olyan okokból: bányászat, bújkálás, stb. (a földalatti misztériumokról nem is szólva)Nálunk az iskolában kötelező olvasmány Victor Hugo 93-ja, be kell valljam, engem a regényből leginkább csak a következő részek ragadták meg annak idején a fantáziámat:

"Nehéz elképzelni, milyenek voltak a bretagne-i erdők akkoriban: városok voltak. ... Látszatra halott és síri magánosság volt mindenütt: de ha hirtelen, villámcsapásszerűen levágták volna a fákat, nyüzsgő embertömeg került volna napvilágra.

 

Kerek és szűk kútnyílások, amelyeket kívülről kőfedők és ágak takartak, függőlegesen, majd vízszintesen tölcsérré szélesültek a föld alatt, és sötét odúkba vezettek. Ilyesféléket talált Kambüszész Egyiptomban, és Westermann Bretagne-ban; ott a sivatagban lelték őket, itt az erdőben; az egyiptomi pincékben halottak voltak, a bretagne-i pincékben élő emberek. Misdon erdejének egyik legvadabb tisztását, amelyet folyosók és cellák fúrtak keresztül-kasul, és amelyben titokzatos népség sürgölődött, "nagyváros"-nak hívták. Azt a másik erdei tisztást, amely a föld felett éppolyan elhagyott hely volt, és a föld alatt éppolyan sűrűn lakott, úgy emlegették: "a Király tere".

Emberemlékezet óta tartott Bretagne-ban ez a föld alatti élet. Az ember itt minden időkben bújt az ember elől. Emiatt a sok csúszómászó odú, amelyet a fák gyökerei alá ástak. Ez a szokás még a druidáktól eredt, és egyik-másik kripta olyan öreg volt, mint a dolmenek. ... a nép olykor jónak látta eltűnni. Sorjában: először a barlanglakók a kelták elől, majd a kelták a rómaiak elől, a bretonok a normannok elől, a hugenották a katolikusok elől, a csempészek a fiskus darabontjai elől az erdőkbe menekültek, majd ott is a föld alá húzódtak. Az állatok menedékéhez folyamodtak. Ide juttatja a zsarnokság a népeket. Kétezer év óta a zsarnokság minden fajtája, hódítás, hűbéri rend, fanatizmus, adószedő üldözte a szerencsétlen, eszelős Bretagne-t. A kérlelhetetlen hajtóvadászat csak azért szűnt meg egyik formájában, hogy valamilyen más néven újrakezdődjék. Az emberek a föld alá húzódtak."

 

Törökországban ismerünk több mint 3000 éves 18! szintes földalatti városokat, amiket évszázadról-évszázadra bővítgettek, és ez nem egyedi eset arrafelé. A pireneusok alagútjairól szintén az ókor óta terjengenek a legendák, legutoljára a Katharok lakták be őket, míg az Invizíció ki nem füstölte őket, de a kincsvadászok azóta is vissza-vissza térnek. A Dolomitok legendás törpe-barlangjairól pedig már meséltem is.Szóval ez nem úgy működik, hogy mondjuk 4000 éve elhagyták ezeket a lakóik, vagy kihaltak stb., és az utolsó leoltotta a villanyt és becsukta az ajtót. Ami ember számára hozzáférhető volt, az utána használták is, tehát biztosak lehetünk benne, hogy elhordták/felhasználtak mindent a 'csöppnyi' néhány ezer év alatt, míg ezek használatban voltak. (gondoljunk csak bele, hogy manapság hogy néznek ki az 50 évvel ezelőtti katonai létesítmények, bunkerek stb. - pillanatok alatt széthordanak mindent 'élelemes' embertársaink).

Ott lehet egyedül esélyes bármit is találni, ami teljességgel hozzáférhetetlen maradt valamilyen okból - de éppen emiatt lenne igen nehéz, és költséges is a kutatás. És nem csak költséges, hanem veszélyes is, éppen Otto Rahn regél el egy esetet, amikor csak épp hajszálón múlt az élete, és nem fulladt bent, amikor hirtelen elkezdett zubogni a víz egy ilyen 'labirintus' mélyén...De nem kell túl messzire mennünk, hiszen még pl. a mi Várhegyünk alatti barlangrendszert is csak kevéssé ismerjük, de így van ez mindenhol, ezer és ezer helyen.

Előzmény: Schenouda (7488)