Törölt nick Creative Commons License 2010.11.06 0 0 1898

"Azért tegyük hozzá, hogy az USA-t is a germán elem (skótok, angolok és németek + svédek) tette naggyá, ezen ipari államok tehetséges innovatív feltaláló elméi közül is sokan kivándoroltak 1760-1960 között oda, ami igenis nagyban elősegítette annak az ipari kultúrának a létrejöttét. Hiába volt annyi felszabaduló pénz kutatásra és új rendszerek kialakítására, teremtő elme hiányában soha nem valósult volna meg az, ami.

 

És ezzel nem azt akarom állítani, hogy a latinok vagy a szlávok erre nem voltak képesek... csak a mellékelt példa szerint nem olyan magas szinten."

 

Szerintem ebben a formában ez is erősen félrevezető. Én inkább úgy fogalmaznék, hogy a XIX. sz. végéig az USA-ba bevándorlók zömében Európa északabbi, protestáns vidékeiről érkeztek, akik egy teljesen más kultúrát és mentalitást vittek magukkal az Újvilágba, mint a katolikus spanyolok és portugálok.

Amellett Európa északnyugati fertálya pont abban az időben fejlettebb volt, mint a többi, így eleve polgárosodottabb gondolkodású, kreatívabb elemek  kerültek É-Amerikába, mint Dél-Amerikába, ahová főleg a merev feudalizmusban élő katolikus Ibériából és Itáliából kerültek ki a népek.

 

Szerintem ennek édeskevés köze van ahhoz, hogy ki milyen nyelvcsaládhoz tartozik vagy éppen milyen embertani jellegeket hordoz...