kicsifura Creative Commons License 2010.10.24 0 0 7414
Helló!

Én is csak pár hónapja álltam neki az ősök kutatásának. Képes voltam (persze csak nagyjából) végignézni az összes eddigi hozzászólást, hát pár estém ráment :), sajnos nem találtam senkit aki arrafelé kutatna ahol én ,de hasznos információkat találtam amik segítettek.

Bocsi ha hosszú leszek, de megpróbálom összefoglalni a nemrég felmerült dolgokról a saját tapasztalataimat.

Ükapámat én sem találtam meg születési anyakönyvben, pedig a család 1757 óta biztosan azon a településen él. A bátyját (elsőszülött) ezen a településen és az anya születési helyén is bejegyezték, sajnos ükapámat és a húgát nem. Születési dátumukra is csak tippelni tudok, mivel szerencsére megérték az állami anyakönyvezetés bevezetését és ott szerepel az életkoruk illetve szülők neve.

Egy másik ágon a feleség családneve alapján egyértelműen beazonosítható volt a település ahol születhetett, meg is találtam a házasságot, ahol szerepel az életkora és származási helynek megnevezve az adott település, ennek ellenére sem a megadott életkorból visszaszámolt évben, sem előtte-utána 5 évben nem találtam meg a születését.

Megint másik ágon csak az 1887-ben született fiút találtam meg, pedig az anya hagyatéki papírjában felsorolt gyerekek alapján előtte is kellett születnie kettőnek. Illetve tudom hogy dédanyám 1893-ban született és őt sem találtam meg. Szerencsére a gyerekek itt is már az állami anyakönyvezetés alatt házasodtak és itt szerepelt hogy dédanyám mikor született és a település is, tehát helyileg is jó helyen voltam, egyszerűen csak nem jegyezték be. Korábbi gyerekekről utólag kiderül, hogy még a házasságkötés előtt születtek, talán ezért nem szerepelnek. Ők egyébként egy elég problémás ág! Szülők születési helye is onnan derült ki, hogy bizonyosan véletlenül :) anyakönyveztek pár gyereket az 1900-as években. A megadott településen megtaláltam, hogy az anya „törvénytelen” gyerek. Az apa születési helyén nem találtam több testvért sem azonos vezetéknevű másik családot tehát sejtettem, hogy gyakran költöző család lehet. Ami be is igazolódott mivel teljesen véletlenül jó pár kilométerrel odébb élő másik ág halálozási adatainak keresése közben előkerült. Ott meg volt adva származási helynek egy harmadik település ahol viszont nem találtam meg.

Jah „törvénytelen” gyerekek: volt szerencsém egy olyan településhez ahol néhány kivételtől eltekintve ahol apa helye üresen volt hagyva, a pap beírta valószínűleg anyuka állítása alapján az apát, majd pár vonallal áthúzta, de attól még teljesen olvasható maradt a név. És ez túl gyakran ismétlődött ahhoz, hogy véletlen legyen. :)