kalamajkosz Creative Commons License 2010.10.19 0 0 7399
én is észlelek újabban magamon némi paranoiát, (mindenben kabírokat látok újabban :). a minap egy Edesszával és hasonlókkal foglalkozó manus blogját olvasgatva Ábrámról írja hogy barlangban született, amiről eddig nem volt tudomásom, és ha hozzá veszem hogy problémái voltak (ill. feleségének, aki ráadásul szép és olykor takargatja) a gyermekáldással/áldozással, akkor furcsa gondolatok környékeznek. nyugtassatok meg, hogy ő nem kabir... :))
http://dzsundi-sapur.blogspot.com/2009/10/3-abraham-nimrod-es-kezdetek.html
(A két Babilon cikket nem volt időm átnézni, elég zavaros, de láton Nimród ott is szerephez jut.)
egyébként ebben a blogban van egy Mózes esszé is. mit mondjak, a Tórát sem tentával írták eredetileg...

Nolanus,
7353.hsz.: a Flamel Miklós történetet nem igazán sikerült kihüvelyeznem (újabban kórós időhiánnyal küzdök), de egyébként nem is úgy értettem azt, hogy 'csak-csak elmegy'...

7349.: Böhmével úgyfest árnyékra vetődtem. az indiai köpülés egy forgó mozágás, amit a hegyre teker(csel)t kígyót huzigató pozitív-negatív hatalmak 'gerjesztenek'. Böhmé egy sebesen forgó kerékről ír, amit egy fullánk ösztökél.. (egy spontán belső megismerés révén próbálja leírni az időbeliséget és emberi észt meghaladó teremtés erőinek játékát) és bár később írja:

"... De mivel az alaptalan mélységben (amelyben az örök alap nyugszik) mint temperatúrában oldja fel magát, amelyben minden erő egy, így a fény- vagy szeretet-tűz ama szellemi vizet (amely a feloldódásban inkább olaj vagy _tinctura_ lesz, semmint erő a tűzből és a fény ragyogásából) önmaga táplálékául újranemzi.

30. Itt rejlik pedig a legnagyobb _Arcanum_: szellemileg táplálkozni. Kedves fiaim, ha ezt tudnátok, akkor minden titok alapját és a lények lényegét birtokolnátok. Erről mondta Krisztus, hogy az örök élet vizét szeretné nekünk adni, amely örök életre szökellő vízforrás lesz bennünk (Jn 4,14); nem a külső fénytűzből született külsőt, hanem az isteni fény-tűzből született belsőt, amelynek a külső csak képe."

..de ezt nem a kerék kapcsán írja. tehát a köpülést és szómát csak én láttam bele, ahogy a teknőst is, az örök alapba.


Schenouda:
7355: köszi a Charroux ísmertetőt és írásokat.

7354: Arthur Machen idézet:
"Annyi, mintha meg akarnánk ostromolni az eget – jelentette ki Ambrose. – Az én szememben az a Bűn, ha valaki tiltott módon akar egy másik, magasabb közegbe hatolni."
erről nekem többek közt Anatol France Angyalok lázadása utolsó fejezete jutott eszembe..(talán mert épp nem rég olvastam újra, Jaldabaoth után kutatván..)

"Olykor felismerjük a Rosszat abból, hogy mennyire nem fér össze a Jóval"
ilyen felismeréshez mégis mindkettő egyidejű jelenléte szükséges..
(meg újabban van hogy a negatív pozitivabbnak hat, a pozitív meg sterilen könyörtelennek, pl. Bulgakovnál :))
egyébként meg értem amit mondasz és ami miatt idézted, csak ezek ötlöttek fel bennem míg olvastam.

7370: vajon be lehet azonosítani a szóbanforgó fekete-tengeri szigeteket?
Előzmény: Nolanus (7396)