Gergo73 Creative Commons License 2010.10.14 0 0 59472

Amikor ezt a fényórás-űrhajós játékot vizsgáljuk, akkor igazából azt kellene valahogy bebizonyítani, hogy kívülről nézve amilyen mértékben lassul a foton pattogása a fényórában, ugyanolyan mértékben lassulnak le az űrhajósok életfolyamatai, vagy minden más folyamat.

 

A SR-ben (vagy más fizikai elméletekben) nem szerepel az "űrhajós" fogalma vagy az "életfolyamat" fogalma. Ergo nem tudsz róla semmit se bizonyítani a SR-ben. A SR nem is állít semmit az életfolyamatokról: ezt a fizikusok állítják intuitív indukcióval, avagy a redukcionizmus elve mentén. A valódi órákkal kimért időre és a valódi fénysugarakra teljesül a SR axiómája, tehát annak összes következménye is. Amennyire az életfolyamatokhoz valódi órát lehet illeszteni, annyira igazak a SR megállapításai az életfolyamatokra is, hiszen a vizsgált élőlény nyakába lehet akasztani egy valódi órát és aszerint lehet figyelni az életfolyamatait.

 

Pl. ha elfogadjuk, hogy a valóságban 5 év alatt egy csecsemőből sosem lesz ivarérett felnőtt, akkor igaz lesz a SR-ből levont megállapítás: ha egy 0.99c-vel közlekedő űrhajón megszületik egy csecsemő, akkor az a kinti órákkal mért 30 évnyi repülés után sem lesz még ivarérett. Miért? Azért mert a SR szerint a csecsemő nyakába akasztott valódi óra 5 évet sem öregszik (hiszen a valódi órákra igazak az SR megállapításai, mert a SR axiómája teljesül rájuk), és az űrhajó az egyenletes mozgásból mit sem érez, tehát a bent levők szempontjából olyan, mintha állna. Ha a valóságban nagy ritkán 4 év alatt is ivaréretté válna egy csecsemő, akkor a fenti állítás nem lenne igaz, mert a csecsemő nyakába akasztott valódi óra valamivel többet öregszik a 4 évnél. Ebben az esetben az ivaréretté válás egy olyan szabálytalan folyamat lenne, hogy semmilyen szempontból nem lenne órának tekinthető, vagyis a SR megállapításai nem lennének (még ennyire sem) alkalmazhatók rá. Minden azon múlik, mennyire fogadod el, hogy az életfolyamatok is ugyanazon taktus (amit időnek hívunk) mentén történnek, szabályosan, törvényszerűen, mint a valódi órákban végbemenő folyamatok. Minden jel arra mutat, hogy igen, tehát az életfolyamatok (mint ahogy minden ebben a világban) visszavezethetők a sokkal regulárisabb és kiszámíthatóbb elemi folyamatokra. Röviden ez a jelenlegi szinten filozófiai és nem fizikai probléma, nem a SR dolga foglalkozni vele.

 

Előzmény: Bummm (59449)