Helem Creative Commons License 2010.10.13 0 0 385
"a fractional reserve egy elmebaj,"

Egyetértek. Helyette teljesen más pénzrendszer. Kamatmentes jegybanki pénz, amit a ker. bankok kamatrés fejében továbbítanának a hitelfelvevőknek megfelelő fedezet fejében. Kiegészítve a fedezet nélkül kibocsájtott nem hitelpénzzel. Ez lenne a jelpénz. A pénz ezen része jelként közvetítőként, csereeszközként funkcionálna. Másik része lenne a hitelpénz, aminek kibocsájtásához fedezet kell a hitel felvevő részéről. Visszafizetés esetén megsemmisül a pénz ezen része a jegybankban.

"1. a fractional reserve banking nem ment titokban,"
Dehogynem. Kérdezd meg az embereket, amikor hitelt vesznek fel. Azt hiszi a 99%, hogy azt a betéti pénzt veszi fel amit valaki betett.

" és noha mindig is voltak hangok, miszerint ez egyszerűen csalás, valójában a kormányzatok elég hamar törvényben garantálták ezt a jogot."

Ez a gáz, ezt a rabló kamatozó hitelpénz rendszert fenntartani.

"4. az ilyen dramatizált megfogalmazásoknak csak irodalmi értéke van, miszerint "a pénz nem értéket képvisel, hanem adósságot"."

Ha egyszer így jön létre, akkor az is. Hitelpénz. Adóságpénz.

"5. az egész rendszerrel nem az a baj, hogy a bankok kamatot szednek a keletkezett pénz után. "
De ez is. Nincs szükség kamatra. A köztudatba be van ivódva, hogy kamatra szükség van. Ha van egy olyan hitelező aki kamatmentesen ad,(jegybank) akkor minek a kamat. Minimális kamat mégis kell, a ker. banki kamatrés.

"6. ez emberek eladósodása nem rossz nekik. a rendszer lényegéhez tartozik, hogy olyan fogyasztást tesz lehetővé, amit amúgy nem engedhet meg magának az ember. "

Nagy hiba fogyasztásra való hitelezést megengedni. Kivéve a lakás.

"8. 1./2. kérdés: mint mondtam maga a pénzkibocsátás a káros, nem a kamat. most is az állam csinálja végeredményben, és jó haszna van belőle."

Káros a kamat, egy rossz reflex egy torz pénzrendszer része. Ez is a válságok oka. Meg sok más. Az egész pénzrendszer úgy ahogy van egy csőd. Látjuk állandóan. Ez a válságok melegágya.

"11. a kamat a gazdaság természetes része. mértékét a szabad(!) piac kéne meghatározza,"

Nem egy felesleges beidegződött rossz.

"sajnos ma ilyen nincs. a tőke elosztása ugyanolyan munka, mint a kapálás."
Igen, de a kamat akkor is felesleges. Kivéve a kezelési kamatrés.

"a kölcsönadás lényegéhez tartozik az, hogy néha a kölcsönadó a pénzét elbukja."
Ennek se szabadna megtörténni, ha rendes fedezeti rendszer lenne.

" a kamat nélküli kölcsönzés katasztrófa, mert mindenki kérni fog belőle, hisz ingyen van."

Nem, mert vissza kell fizetni és fedezetet kell adni. Kamatmentesen is meggondolandó, hogy az illető kockáztassa-e a fedezetét. Mondom nem kell kamat. Nem a kamat kell, hogy meggondolásra sarkalja a felvevőt, hanem a visszafizetendő teher mértéke, a részlet és a fedezet elvesztésének lehetősége. A pénz felvételi korlátot nem a kamatnak kéne beállítani, hanem a valós fedezetnek. Legyen az munkabér, vagy vagyontárgy. Nincs szükség betét gyűjtésre se, hiszen a jegybank megfelelő fedezet fejében adna korlátlanul. A betétes nem kapna kamatot. A bank többek között arra lenne jó, hogy tárolja a pénzt, hogy ne kelljen a párnába rejteni. Kamat a betétesnek se járna.

Az gondolom úgy összefoglalva nem vita tárgya, hogy a mai pénzrendszer összességében egy nagy fos. Mit szépítsem. Az hogy milyen kéne lehet vitatkozni.

Előzmény: pint (372)