Vanessa_ Creative Commons License 2010.10.10 0 0 1771

Fekete rózsa

Hozzávalók
a tésztához:
60 dkg finomliszt
1 csomag sütôpor
késhegynyi szódabikarbóna
késhegynyi só
30 dkg porcukor
1 tojás
10 dkg vaj
kb 0,5dl tej
a tészta nyújtásához:
finomliszt
a tepsi kikenéséhez:
2 dkg vaj vagy sütômargarin
a mákos tekercshez:
20 dkg finomliszt
1 csomag sütôpor
20 dkg darált mák
25 dkg porcukor
10 dkg vaj vagy sütômargarin
2 dl tej
1 közepes nagyságú alma
1 citrom reszelt héja.
a vaníliakrémhez:
3 csomag (3x40 gramm) fôzni való vaníliaízû pudingpor
8 dl tej
25 dkg vaj vagy sütômargarin
25 dkg porcukor
a csokoládémázhoz:
10 dkg étcsokoládé
3 dkg vaj vagy sütômargarin

1. A tésztához a lisztet a sütôporral, a szódabikarbónával, a sóval és a porcukorral összeforgatjuk. A tojást és az olvasztott, de semmiesetre sem meleg vajat hozzáadjuk, majd annyi tejjel gyúrjuk össze, hogy közepesen kemény tészta legyen belôle.
2. Ezután 6 egyenlô része osztjuk. Az egyiket enyhén meglisztezett gyúrólapon 30x20 centisre nyújtjuk, majd kikent vagy sütôpapírral bélelt tepsiben vagy annak a hátán, elômelegített sütôben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütôben 165 °C) 6-7 percig sütjük. Még egy lapot sütünk ugyanígy.
3. A mákos tekercshez a lisztet a sütôporral, a mákkal és a porcukorral összeforgatjuk, majd az olvasztott de nem meleg vajjal és a tejjel összedolgozzuk. A meghámozott almát és a jól megmosott citrom héját belereszeljük.
4. A maradék 4 tésztalapot egyenként 30x20 centisre nyújtjuk, és a mákos keverékkel egyenletesen megkenjük. Egyenként szorosan föltekerjük, akár a bejglit, és szorosan egymás mellé egy kikent vagy sütôpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Fél órányi pihentetés után elômelegített sütôben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütôben 165 °C) 16-18 percig sütjük.
5. A vaníliakrémhez a pudingport 2 deci tejben simára keverjük, majd a többi, inmár forrásban lévô tejhez öntjük, és sûrûre fôzzük. Hûlni hagyjuk. A puha (szobahômérsékletû) vajat elôször magában, majd a porcukorral keverjük habosra. A sûrû vaníliakrémet jól kikeverjük, majd kanalanként beledolgozzuk a cukros vajat is.
6. Az egyik tésztalapot megkenjük a krém felével, majd rátesszük a 4 mákostekercset. A maradék krémmel megkenjük, a másik sült tésztalappal befedjük. Letakarva betesszük a hûtôszekrénybe.
7. A mázhoz valókat nem túl erôs vízgôzre állítva fölolvasztjuk, kicsit hûlni hagyjuk, végül a tésztára simítjuk.
Éles késsel nyomban bejelöljük rajta a késôbbi szeletek helyét – nagyjából 5x7 centisek legyenek –, mert így könnyebb lesz késôbb szeletelni. Hûtôszekrényben dermesztjük egy éjjelen át. Másnap forró vízbe mártott késsel a kijelölt tetôk mentén szeleteljük.
Előzmény: Vanessa_ (1770)