Schenouda Creative Commons License 2010.09.26 0 0 7239
Kösz a történetet Nolanus, talán olvastam is valamit már erről, de igazából már nem emlékszem, mert a kabirok kapcsán csak érintőlegesen szándékoztam belemenni a germán és kelta legendáriumba, hiszen az tele van mindenféle törpékkel, akik rendszerint rondák, gonoszak (bár nem mindig), varázslók vagy kovácsok... Hiszen pld. ez a mese is egészen más megközelítése egy egykori törpefaj jelenlétének. Sőt, ezekben a mesékben egészen más perspektívából látjuk őket, mint ahogy a görög forrásokból megismerjük a telkhineket, kabirokat és kuréteszeket.
Karl Wolff a "Dolomitensagen"-ben nagyon sok ilyen alpoki legendát, mesét leír az egykor itt létező tündérkirályságokról. Gondolom ezek vittek olyan utakra néhány szerzőt, hogy Bern mellett van egy föld alatti titkos királyság lejárata.

Viszont Laurin története mindenképpen érdekes, hiszen az Alpokban még találtak is a hegyekben olyan járatokat, melyeket törpe nagyságú embereknek kellett kivájniuk, úgyhogy még alapja is volt ezeknek a mesének...

A Laurin barlangja előtt "csodálatos szépségű rózsakert" volt. Gondolom szándékosan nem kerülted ezt a részt. A rózsát sokan perzsa alkimisták nemesítési eredményének tartják. De mit gondolsz Nolanus, miért volt ekkora jelentősége a rózsának, rózsakertnek...???
Én magam is gondolkodtam ezen, hisz az ókortól napjainkig vonul, de magyarázatra aligha lel, hisz már Szilénoszt, a kis szatírt is Midasz király rózsakertjében fogták el, s így megy tovább a "sub rosa"-n át a rózsakeresztesekig... Ja, és mi köze a Vénuszhoz...?
Előzmény: Nolanus (7232)