Kedves Joschka!
Olyan érdekes, hogy mindenkinek a saját kertje az etalon, illetve el sem tudja képzelni, hogy másoknak más fajta nehézségekkel kell szembenéznie. Neked a köves, tápanyagban szegény talaj okoz gondot. Nekem meg a levegőtlen, vizes, tömött. Nem tudom, kié a jobb. Itt a pionírfajok és a vízparti társulások kivételével minden nagyon nehezen indul meg.
Ismerősnél cseresznyefák fulladtak meg idén tavasszal, akkora volt a talajvíz, nálam meg a tél tizedelte meg az állományt. Nem könnyű.
Van, ahol nem a félsivatagi, porszáraz klímára kell 'tréningezni' a növényeket, hanem a magas talajvíz elviselésére és a téli hideggel szembeni ellenállóságra.
Írod:
"Ehhez képest van, él és növekszik: Cunninghamia lanceolata, Araucaria araucana, Sequoadendron giganteum /ok/, Pinus coulteri, jeffreyi, sabiniana, luchuensis, tabuliformis, P. glabra, több P.pinea klón, oltványok és magoncok is. Abies bracteata, koreocarpa, chensiensis, salouensis, magnifica, lasiocarpa Kenwith Blue, kawakamii. De mondjuk 16 féle bambusz is megvan. Acer palmatum. Thujopsis dolabrata, Picea breweriana. Törzses keletázsiai mahóniák. És szelídgesztenye, harsogó zölden és terem. Szóval?"
Szóval: Cunninghamia, Araucaria, P. coulteri, P. pinea, C. lusitanica, C. kashmeriana, C deodara, bambuszok. Itt esélyük a tél első harmadáig van, kb. decemberig. Onnantól kuka. Innentől kezdve pedig két különböző klímáról beszélünk, két különböző típusú élőhelyről.
Mintha Balatonalmádi víz felé néző domboldalát hasonlítanád össze a Zemplén északi, napot alig kapó, lefolyástalan zsákvölgyeivel, vagy akár a Gyikos-tó partjával. Az Alföld futóhomokját az Alpokaljával...
Profán a hasonlat, de talán érzékletes: melyik a finomabb, a paprikáscsirke vagy a csokitorta?
Újból Tőled:
"Egy csomó növényem van, aminek már rég el kellett volna pusztulnia, ha igaz lenne a tradicionális tananyag. Dehát az életükkel és növekedésükkel cáfolnak. Nem én - ők."
Ismétlem: Nálad z7 klíma van. Nálam z5. Pont annyi a két élőhely közötti különbség, amit az elmúlt időszakokban ide leírtam neked. A téli minimumoknál ez a pár fok élet és halál bírája mindazoknál a marginálisan téltűrő fajoknál, amik még éppen jók nálad, és már éppen nem életképesek nálam.
Tovább nem is szaporítom a szót. Lehet elhinni vagy nem hinni.