Nolanus Creative Commons License 2010.09.25 0 0 7236
A kristályok és a drágakövek mindenképpen fontos részét képezik az 'ősi technológiának', de ez előtt is sajnos épp olyan értetlenül állunk tudományos tekintetben, mint a régiek mágiája vagy asztrológiája előtt. 'I want to belive' tartja a szállóigévé vált mondás, de ehhez azt kell feltételeznünk, hogy létezik a valóságnak egy olyan terrénuma, ami a modern tudomány számára teljesen elzárt; és a forrásaink ez ügyben csak a mesék, mítoszok, és a régiek kisilabizálhatatlan alkímiai receptjei. Az indiai alkímiában pl. igen nagy szerepe van a drágaköveknek, illetve ezek 'oldott' állapotban való felhasználásának. A drágakövek hatásairól persze szinte földgolyószerte egyöntetűen nyilatkoznak a források, de ezeknek részleteit csak ritkán közlik, szóval leginkább, mint azt már megszokhattuk, egy hajdanvolt tudás legendákba és mesékbe rejtjelezett foszlányait szedegethetjük össze, amiknek konkrétumok szintjén nem nagyon látjuk kézzelfogható bizonyítékait (leszámítva persze az ezoterikus zsib-és teleshop árusainak magnetikus energetizáló és egyéb bigyóit, amik leginkább ezek pénztárcájára gyakorolnak jótékony hatást).

Mindenesetre Wolfram is vissza-vissza tér ahhoz a toposzhoz, hogy a régiek nagy bölcsei mind a lapis nagy tudorai is voltak, Héraklész, Nagy Sándor meg Pitagórasz; ami ha legendás értesülés is, mindenképpen jelez valamit.
Sok helyen előkerülnek persze a drágakövek, eltekintve magától a Gráltól, A Schastel Marveile-ben Clinschor drágaköves halálszobája, stb.:

(oldalon keresztül sorolja a különböző drágaköveket, majd:)
"Voltak köztük kedvet sugárzók,
szerencseigézők, orvosságok.
Aki értett titkukhoz,
tudhatta, melyik mit hoz.
Nagy erejükkel élhetett.
Használt ilyen eszközöket a Grál-közösség,
Anfortast éltetnék."


Feirefizről:
"Két segítő volt a pogánnyal:
szerelmén ereje töltekezett,
és sarkallták a drágakövek.
titkos sugárzásukkal."

Lévén Feirefiz lovagi öltözete, akárcsak Lauriné, drágakövekkel volt roskatag kiverve; és 'szalamandrák a tűzben szőtték' amiből sejthető, hogy alkimista produktum volt, mint ahogy pajzsa is; de hát a Parzifal minden jelentős 'furcsaságán' való merengéssel köteteket lehetne megtölteni.
Előzmény: menroting (7231)