Sajka Creative Commons License 2010.09.20 0 0 1719
Ezzel a képpel viszont nem sikerült dűlőre jutnom. Összefoglalom, amit tudok már róla (de a lényeg, hogy hol készült a kép, ebből nekem nem világos). Valaki?



1) A képen DDSG uszályok láthatók, amint ezt a Gőzhajók, hadihajók, hajózás fórumban ZsákváryA hozzászólása is megerősíti. A DDSG a Duna-gőzhajózási Társaság (német) nevének rövidítése. Ebből és a folyó méreteiből szerintem egyértelműsíthető, ha valakinek kétsége lenne, hogy a folyó a Duna.

2) A háttérben álló híd minden bizonnyal egy vasúti híd. (Ellenvélemények érvekkel felhozhatók - ez alapjaiban változtatná meg a kérdést). Kiindulásként feltételezzük, hogy a Duna Magyarországi szakaszán kell keresni.

3) A kép jellegzetes eleme még a bal oldalon hátul látható torony, mely nem templomtoronynak látszik, inkább valamilyen üzemépületre (víztorony?) gondolok. Engem elsőre az óbudai gázgyár tornyára emlékeztetett, ami nagyon leegyszerűsítené a kérdést, azonban az illető objektum mai képéből kikövetkeztethetően nem az.

4) A képet a FortePan 1920 körülre sorolja be, ami nem abszolút pontos és bizonyított, de nem látok olyasmit a fotón, ami ennek határozottan ellentmondana. Sokkal korábbról illetve későbbről talán tényleg nincs szó.

5) a) A mai Magyarország vasúti hídjait végignézve (kiindulás: a Wikipédia listája) a jelenlegi hídszerkezet egyiknél sem azonos a képen láthatóval.
b) Az újpesti vasúti hídnak sem most, sem egyetlen korábbi korszakban sem volt pontosan ilyen a rácsozata. Pedig a képet első pillantásra olyan szívesen lokalizálnám az Óbudai-sziget É-i végéhez...:-)
c) Ugyanezen hidak régebbi állapotait is vizsgálva egyedül a (Déli) Összekötő vasúti híd 1876-1913 közötti állapota hasonlít rá így fotó alapján.

6) Amennyiben azonban az Összekötő (Déli) vasúti híd 1876-1913 teóriát próbáljuk igazolni, újabb nehézségek merülnek fel. Egyrészt ez kicsit régen volna; a Fortepan fotó nem tűnik ilyen réginek. Másrészt mivel azonosítjuk a háttérben álló tornyot? Ha a fotó folyásiránnyal szemben készült, akkor a toronynak a Lágymányos területén kellene állnia; szerintem ott akkoriban nem volt ilyesmi. (Semmi...) Ha pedig a fotón északról délre nézünk, akkor a Kvassay-zsilip környékén kellene a tornyot keresni; ezt sem tudtam azonosítani. (A kép biztosan nincs tükrözve, ezt a hajókra felfestett számok egyértelműsítik.)

7) Amennyiben mégsem a magyarországi Duna-szakaszról van szó, akkor a lehetőségek tágasra nyílnak; olyan tágasra, hogy ezt már nem volt energiám kutatni. Egyedül az újvidéki vasúti hídnak néztem utána; ennek a szerkezete hasonló, de a környéke nagyon más.

+1: a képpel kapcsolatban sem a vasutas, sem a hidas fórumokban nem találtam megfejtést; a hajós fórumban a fentebb idézett 2. linken is csak annyit állapítanak meg, hogy "DDSG uszályok", a helyszínről nincs szó.

Tehát: MELYIK HÍD LÁTHATÓ A FÉNYKÉPEN?