acanton Creative Commons License 2010.09.19 0 0 839
Szia Deckhand!

Látom, a "nagy öregek" már a topic felé se néznek. (én se)
Ilyen teljesítményhez a legalkalmasabbnak egy trebutchet tűnik, erről sok helyen olvasni a neten. Nem kell hozzá nagyon bonyolult terv, a lényeg az, hogy a hajítókarnak 6-8 méter hosszúnak kell lennie, és a terhelés miatt legalább 15 cm vastagnak. Ehhez képest kell méretezni a tartó állványt, hogy fel ne boruljon.
Én ennél csak sokkal kisebbet láttam pár éve Visegrádon, de nem működés közben. Annak a teljesítménye nagyjából egy termetes görögdinnye volt, de inkább csak 6 kiló.
A hordtávolságról meg sejtelmem sincs. Ha értenék a számtanhoz, ki is tudnám számolni, mekkora gyorsítás kell (nagyjából) egy ilyen cél eléréséhez, de nem kicsi.
Sajnos ahhoz nekem nincs elég terem, hogy ilyen nagyságrendben dolgozzak.

A torziós elvű katapultok ehhez nem voltak elegendők, a 10 kilós golyót is csak 100-150 méterre röptették. Persze a ballisztika jóvoltából ezt meg tudták növelni, de 300 méterre nem. Vagy csak kevesen. A rómaiak ballistáiról ugyan terjengenek olyan vélemények, hogy hasonló teljesítményt lehetett velük elérni, de nagyon kevés a jó fordítás - még ha valaki ismeri is a latin nyelvet, nem biztos, hogy megfelelően értelmezi egy ókori "használati utasítás" alkatrészekre vonatkozó szövegét. (ahogy egy vietnami használati utasításban olvastam: a DVD lejátszót "DVD játékosnak" nevezték.)

Üdv
ha nem riasztottalak el, és ha valamiben segíthetek, jelentkezz, ha pedig már készül a szerkezet, nagyon szeretném látni!

AC
Előzmény: Deckhand (838)