Nolanus Creative Commons License 2010.09.18 0 0 7203
Így vagy úgy, ez elég nagy durranás, és jó esély van arra, hogy bolygatatlan helyszínt találnak. Azt hiszem Hawass kezdhet kapaszkodni, és veheti elő az ásóját, ha nem akarja hogy fenékbe rúgja az egyiptomi turisztikai miniszter, hogy mindenki mexikóba megy...;-)

"A régészek akkor kezdtek el gyanakodni, hogy titkos alagút húzódhat a Tollaskígyó temploma alatt, amikor 2003-ban egy felhőszakadás következtében megsüllyedt a talaj Quetzalcoatl talapzatánál. Az ásatások tavaly kezdődtek, és nyolchavi munka után a régészek júliusban 12 méter mélységben elérték az alagút tetejét. Egy apró kamerát engedtek le, és így megpillanthatták a sziklába vájt 37 méter hosszú, 4 méter széles folyosót, amelyet fal zár el.

A területet geofizikai módszerekkel "szkennelve" a régészek azt is kiderítették, hogy a falon túl is folytatódó folyosó egy nagy, négyszögletes, 10-szer 10 méteres terembe "torkollik", amely majdnem pontosan a templom alatt helyezkedik el. A folyosó mindkét oldalán egy-egy kisebb terem helyezkedik el.

"Minden jel arra mutat, hogy egy uralkodó sírkamrájáról van szó" - emelte ki Sergio Gomez régész. Ismertetése szerint erről tanúskodnak a gazdag áldozati ajándékok: közel ötvenezer tárgyat halmoztak fel a folyosón, mielőtt lezárták volna. Jade-, kő- és kerámiatárgyak sorakoznak, köztük soha korábban nem látott alakú serlegek.
...
Gomez szerint még további két hónap szükséges, míg a régészek beléphetnek az alagútba. Teotihuacan (a "hely, ahol az emberek istenekké válnak") Mexikóvárostól 40 kilométernyire északkeletre található. Nevét a térségben 1300 körül megérkező aztékok adták abban a hiedelemben, hogy az istenek Teotihuacanban gyűlnek össze, hogy megteremtsék az utolsó, ötödik világot.
" hvg.hu 2010. augusztus 4.


"
Gomez és Julie Gazzola régészeknek több évig tartott megtervezni a feltárásokat és összszedni a szükséges költségvetési keretet ... A feltárások megkezdése előtt elvégezték az alagút alapos felmérését. Földradar (Ground penetrating radar) és lézerszkenner segítségével létrehozták a lelőhely 3D-s képét, aminek segítségével a kutatók megbecsülhették az alagút hosszát, és megerősíthették a sziklába vájt termek jelenlétét.

Az alagutat egy majdnem 5x5 méteres, 14 méter mély, függőleges aknán kerezstül lehet elérni, amiből egy közel 100 méter hosszú folyosó nyílik, és sziklába vájt galériákban végződik - amik Teotihuacan uralkodóinak sírjai lehetnek.

A földalatti járathoz vezető lejárat - ami a Tollaskígyó Temploma, Teotihuacan legfontosabb épülete alatt vezet - csupán néhány méterre található magától a templomtól.

Készítettek egy kis nyílást, amin keresztül a szkenner elvégezhette első méréseit ... a lézer csupán 37 méteres hosszt regisztrált ... ez azt jelentheti, hogy "a nyaláb beleütközött valamibe, talán sziklákba, földcsuszamlásba vagy szintkülönbségbe."

Bár az archaeológusoknak még mindig hátra van 2 méternyi ásás mielőtt elérnék az alagút földszintjét, a generált képek segítségének nyújtanak abban, hogy megtervezzék, miképpen érik el az alagút végét. Eddig is közel 200 tonna földet és szemetet távolítottak el, amiben majd 60000 leletdarabot találtak.

Nem ismert, hogy pontosan mikor és miért zárták le az alagutat. Azonban a feltárás már eddig is szolgáltatott néhány nyomot. "több jel is arra utal, hogy a földalatti járathoz vezető lejáratot i.sz. 200 és 250 között zárták le, valószínűleg miután elhelyeztek benne valamit." - tette hozzá Gomez.

Az archeológusok szerint most már biztosra vehető, hogy az alagút már a Fellegvár és a Templom építése előtt is létezett. Amikor az alagutat lezárták, hatalmas köveket helyeztek elé, hogy elzárják a bejáratot.
" heritage-key.com, tömörített fordítás tőlem


Mintha csak Schenouda elképzelését látnánk itt megvalósulni, csak nem a gízai ősi mészkődombban, hanem Mexikóban...

Vajon a Tollaskígyó és népe miért akarta végleg lezárni a földalatti üregeket, és milyen viszonyban volt annak eredeti építőivel? Úgysejtem ennek a hátterében is a Madár(a 'Mennyei'-ek, akik a piramisokat építették) és a Kígyó(az 'Alvilági'-ak, akik a földalatti építkezés mesterei voltak) "istenek" harca állhatott.

És persze érdemes visszautalni a gizai történetekhez a Piramis üregeinek lezárásáról, és újból átgondolni ezt (ha jól emlékszem Schenouda ezt a római korra teszi - és a rómaiak megintcsak 'Madáristenek' voltak; persze ekkor már valószínűleg ezekben az üregekben csak a hajdani 'technológia' szemete maradhataott, mindenesetre a az alkimisták, 'kigyótisztelők' és egyebek még mindig eljártak oda).
Érdemes lesz ennek alaposan utánajárni.

Aki esetleg lusta lenne googlézni, annak itt van néhány kiindulópont a teotihuacani feltárásokhoz:

Cikkek:
http://hvg.hu/Tudomany/20100804_tollaskigyo_templom_teotihuacan
http://heritage-key.com/blogs/ann/teotihuacan-tunnel-found-under-temple-quetzalcoatl-feathered-serpent
http://www.cbc.ca/world/story/2010/08/04/tunnel-teotihuacan-mexico.html#ixzz0vePhaDHw

Videók:
http://www.youtube.com/watch?v=PPp72MhGIJE&feature=related
http://www.msnbc.msn.com/id/21134540/vp/38557052#38557052
http://www.youtube.com/watch?v=WUNaV3YISMo&NR=1

Na és persze itt van ez is, lehet erről Schenouda vagy valaki többet is tud:
http://www.mult-kor.hu/20080707_osi_titkokat_keresnek_a_mexikoi_nappiramis_alatt