Dió4 Creative Commons License 2010.09.16 0 0 100
Értem, de egy ilyen beszélgetésből nem biztos, hogy érdemes általánosan következtetni. A 48-as ügy, a fene tudja, ugye olyat is hallhattunk, hogy a revízió idején a németek csináltak néha rendet Dél-Erdélyben, amikor a románok elveszítették a mértéket a magyarokkal szemben, s a kulturáltabbnak tartott magyarokkal szimpatizáltak.
Én sajnos azt gondolom inkább, mindkettőnket lenézték, sajnos adtunk is erre alapot.
Az egyszerű orosz ember talán néhány jó mezőgazdasági termék miatt jó képzeteket alakított ki rólunk, de pl. a háborús veteránok még a 2000-es években is tiltakoztak a Voronyezs környéki emlékhelyek miatt, amit a magyar "fasisztáknak" állítottak. Van ilyen is olyan is. A németekre valóban nem jellemző, hogy szimpatizálnának más népekkel, annak azért van oka, miért éppen ott alakult ki a fajelmélet. Mégis, rengeteg intelligens, toleráns német van, aki szeret más helyekre utazni, más népekkel érintkezni.

Az oroszokkal az ő szempontjukból nézve túl sok kapcsolatunk nem volt, nekik '48, '56 huszadrangú események. Nem vagyunk ősellenségek mint a németek, lengyelek. Túl sokat talán nem is tudnak rólunk, csak hogy jó almákat vittünk nekik pár évtizede, s hogy fejletlenebbek nem vagyunk. Így aztán könnyebb jó képzeteket elraktározniuk.

Mi azért ezt egészen máshogy éltük meg. Szóval sok ilyen legenda kering, emlegetik, hogy az oroszok milyen barátságosak voltak, amikor bejöttek '44-ben, de a személyes élmények nem éppen ezt sugallják. Vannak hadifogoly visszaemlékezésekről filmek, abból se ez szűrhető le, kulturálatlan, kegyetlenül irányított, néha szabadjára engedett hadsereg volt az erre jellemző jegyekkel.
Előzmény: 100Hz (99)