Miklós1 Creative Commons License 2010.09.16 0 0 34552
Szia Feribá!
Örülök, hogy megint írsz a fórumra. A szerencse kérdéséhez mondok egy adalékot és ahhoz hogy a cefre "amíg erjed, nem lehet baja". Tavaly nem volt szerencsém egy körte és egy szilva cefrével, mert erjedés közben ecetesedett. Az ecetesedésről azt tudjuk, hogy ha kierjedt cefrét nem tökéletesen lezárva otthagyunk, akkor a bejutó levegő hatására minden gázfejlődés nélkül, felülről lefelé ecet képződés indulhat meg. Az ecetes részt lemeregetve a többit ki lehet főzni.
Nekem nem így volt, erjedés közben a hordó fedelén harmat jelent meg, ami savanyú volt, bár nem ecetszagú. Laborvizsgálat mutatta ki, hogy ecet, ma sem tudom, hogy miért fordult így az erjedés, hogyan tudtam volna elkerülni.
Neked tényleg nem kell semmi vegyszer, mert kipróbált technológiád van, mindig ugyanazokkal a gyümölcsökkel, és még a cefrevédő hatású méhzümmögéses napfény is növeli a biztonságodat. Aki először csinál cefrét, vagy ismeretlen gyümölcsből dolgozik, cukor nélkül cefréz, vagy nem tud minden nap a cefréje mellett lenni, annak meg a vegyszerek növelik a biztonságát. (A vegyszerekről csak zárójelben: az élesztők gombák, az enzimek a mi gyomrunkban is ott vannak, a foszforsavat világszerte emberek isszák a kólával, a kénsav valóban durva vegyszer)
A rossz pálinka nem feltétlenül a büdöset jelenti, lehet aroma szegény, technikai hibás, vagy csak a gyümölcs nem alkalmas pálinkának (sárgadinnye).
Biztos nem ilyenek a pálinkáid, de mondd, mióta rézüsttel főzöl, változtak-e a megszokott gyümölcseidből készült nedűk, ízben, illatban észrevettél-e javulást?
Előzmény: Feriba51 (34535)