Monferetto Creative Commons License 2010.09.13 0 0 265

Még nem tudni hol, és miröl akar tárgyalni Matolcsy. Meghátrált a kormány!

 

A tanács munkájában a munkáltatók és a munkavállalók érdekképviseleti szervei, valamint a kormány képviselői vesznek részt.

A szakszervezetek, valamint a munkaadói érdekképviseletek korábban már többször felszólították a nemzetgazdasági minisztert, hogy tegyen eleget törvényben rögzített kötelezettségének, és hívja össze az érdekegyeztetés országos fórumát.
A kormány szeptember elején írásbeli konzultációt kezdeményezett az oldalak képviselőivel az OÉT további működésének koncepciójáról, ám ezt a szakszervezetek, a munkavállalói oldal és a munkaadók elutasították, kérve a fórum mielőbbi összehívását.

A munkaadói és a munkavállalói oldal képviselői nem zárkóztak el a tanács jövőjének elemzésétől, de úgy vélték, mielőbb meg kell kezdeni az érdemi kérdések - bérek, adóváltozások, költségvetés - tárgyalását. A munkáltatói oldal szeptember elején meghívta a következő oldalegyeztetésére Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert és Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkárt.

Ezt követően Zs. Szőke Zoltán, az OÉT munkaadói oldalának soros elnöke egy hete, a kormány elmúlt 100 napos tevékenységének értékelésekor fejezte ki reményét, hogy mielőbb az OÉT keretei között vitathatják meg a jövőbeli intézkedéseket, így például a költségvetést és az adóváltoztatásokat.

A szakszervezetek szintén egy hete követelték az Országos Érdekegyeztető Tanács azonnali összehívását. A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) akkor közölte: elfogadhatatlannak tartják, hogy miközben a kormányzásból már eltelt száz nap, ez még mindig nem történt meg.

A szakszervezetek mindezt azért is sürgetik, mert a kormány őszi jogalkotási programjában több, a munkavállalókat érintő törvénymódosítási terv szerepel, s a hatályos előírások szerint ezekről a kormánynak konzultációt kell folytatnia a munkáltatói és a munkavállalói érdekképviseletekkel.

(MTI)