oldlady Creative Commons License 2010.09.07 0 0 215

Elöljáróban annyit, hogy eredetileg idén egy 3 hetes Szíria-Jordánia túrát terveztünk. Aztán kiderült, hogy csak egy hét áll rendelkezésünkre munkahelyi problémák miatt, ezért közelebbi célpont után néztünk, így került képbe Bosznia-Hercegovina.

 

1.nap: Vasárnap reggel Pécsről indultunk, mivel előtte családlátogatáson voltunk ott. Udvarnál léptük át a határt, majd Eszéken álltunk meg hosszabb időre körülnézni. Sétáltunk a belvárosban, a Dráva parton, kicsit megmozgattuk elzsibbadt tagjainkat. Egy rövid látogatást megéri tenni a városban, szépen felújított, a monarchia idejét idéző belváros, kellemes Dráva parti park várja a fáradt vándorokat.

 

A kis kitérő után irány Bosznia. Az autópályát mellőztük, de jó az út, így is gyorsan haladtunk. Előzőleg néhány pécsi ismerős huhogott, hogy nem fognak beengedni útlevél nélkül - csak személyink volt - de természetesen gond nélkül léptük át Samacnál a határt. Egyre szebb környéken haladtunk, bár az igazi nagy hegyek azért még odébb vártak ránk. Néhány rövid lábrázást kivéve nem is álltunk meg este 6-ig. Első uticélunk Tuzla volt, de még a város előtt kerestünk aznapra szállást. Mivel rendelkezésünkre állt egy viszonylag bővebb költségvetési keret, a megváltozott program miatt, így most nem nagyon törődtünk az árakkal, belefért egy kicsit drágább szállás is.

Tuzla előtt 10 km-el megláttunk egy barátságos motelt, bementünk és mivel megtetszett a szoba nem törődve a kicsit húzósabb árával - 58 EUR reggelivel - kivettük. Mivel nem is ebédeltünk, ezért egy gyors zuhany és átöltözés után vacsorázni indultunk. A portást kértük, ajánljon egy jó éttermet. Amit javasolt a szállásunktól 2 km-re lévő Modracko-jezero partján álló étterem volt, és valóban nagyon bejött. Isteni volt a vacsora, udvarias kiszolgálás, és megfizethető ár. A kétszemélyes komplett vacsoráért, ami mellesleg annyi volt, hogy meg sem tudtuk enni mindet, pedig egész nap koplaltunk, 20 EUR-t fizettünk, borral, kávéval együtt.

A finom ételhez gyönyörű kilátás is járt az étterem teraszáról a tóra, el is határoztuk, hogy másnap reggel megint elsétálunk, hogy nappal is gyönyörködhessünk egy kicsit a tájban.

Szerencse, hogy gyalog mentünk, jól esett a kiadós vacsora után hazafelé a séta.

 

Folyt. köv.