rumci Creative Commons License 2010.09.06 0 0 8665
Először is megkövetlek: A Kábúsz Szultán-díj írásával kapcsolatban meggondolatlan voltam. Azóta konzultáltam arra érdemes személlyel, és rögtön tisztáztuk, hogy mivel a díj tulajdonnévi része a Kábusz Szultán, a szultán nagybetűre vált, így viszont már semmi nem akadályozza a kötőjelet.

1. Itt mi a kérdés?
2. Az OH. szótári része egyértelműen állást foglal ebben a kérdésben. A de, van, von stb. idegen névkiegészítő névkezdő helyzetben mindig nagybetűsek, tehát: Van Gogh, de Vincent van Gogh. (Ez már csak azért is szükséges, mert épp a két leggyakoribb idegen névkiegészítő magyar formaszókkal homográf.
3. Ilyenkor néhány pont spáciumot oszt be a tördelő. Ha erre nincs mód, én az egybeírást támogatom (elvileg nem okoz félreértést, de némi megértési zavart valóban kelthet), de kétségtelen, hogy ebben jelenleg igencsak kisebbségben vagyok.
(A nyomdaipari szaknyelvben korábban gyakran használt spácium nem azonos az angol space-szel, mert az variábel. A spácium néhány pontnyi fix beosztás.)

Nekem mindkettő teljesen rendben van, az ést nem írnám nagybetűvel. Viszont épp ezért úgy tűnik, mint ha két díjról lenne szó. Szóval én visszamennék a kályhához és a Bartók Béla–Pásztory Ditta-díjhoz.
Előzmény: v79benno (8656)