"a külső hőszigetelés nem lehetséges. Ha belső hőszigetelést csinálnánk,"
Szerintem ha belülről nagyon jó (közel tökéletes) a párazárás, akkor nem muszáj szigorúan ragaszkodni ahhoz, hogy a rétegek kifelé azonos, vagy egyre jobb páraáteresztők legyenek, a falban lévő pára egyszer távozik, onnantól kezdve nagy páragond nem lehet (csak kicsi).
Mondom: szerintem, mert nem emlékszem olyanra, hogy valaki ebben egyetértett volna velem, habár megcáfolni sem próbálta senki.
Épp a páraproblémák miatt minden olyan anyag, amely nem (szinte) tökéletesen párazáró, az valószínűleg nemigen alkalmas önmagában (párazárás nélkül) belső oldali hőszigetelésre, holott tudtommal létezik olyan gyári termék, amely éppen ezt állítja magáról, holott porózus szerkezetű (nem jut eszembe a neve).
Viszont ha megtudnád, hogy miből van a házad fala, akkor talán kiderülhet az is, hogy pl némlyik xps páraszáma magasabb a falénál. Ebben az esetben szerintem simán felragasztható belülről a falra külön párazárás nélkül is (arra meg a falfűtő panel).
A hőtükör sajnos csak akkor működik (tükröz), ha a meleg felőli oldalon van előtte egy kis légrés (min.2-3 mm). Ez a légrés ragasztott rendszernél nemigen megoldható, az öntartó falszerkezet drága/bonyolult, a padlófűtés hőtükör fólia meg túl gyenge gipszkarton megtartásához.
Mindez csak szerintem, de én nem vagyok építőipari szakember.