Nolanus Creative Commons License 2010.09.02 0 0 7124
"Az "Özvegy Fiai" meg éppen lehet már csak egy kései, szabadkőműves -tehát utólagos- belemagyarázás, egyszerű mesékbe, mert türoszi Hiram is egy "özvegy fia" volt, s a mesékben valahogy ez szintén előkerül. Hisz a férfiak korán haltak, s a magára maradt özvegy fia rendszerint elment szerencsét próbálni, majd rendszerint királykisasszonyt vagy királyságot nyert... Nem hiszem, hogy a Grál-keresők vagy Hiram és mások az "Özvegy fiai" néven "futottak" volna... legalábbis a magyarázatok nekem nem elég meggyőzőek."
Meglehet, hogy ez konkrétan csak viszonylag újabban előkerülő elnevezés, de szerintem (illetve a 'kultisták' szerint) eléggé érdekes összefüggésekhez vezet el, ha megkapargatjuk.
Például, az egyik kedvenc Özvegy a bibliai Rút, na az ő történetében pl. nyilván nem véletlenül, úgy hullanak a férjek, mint a legyek. Rút moábita származású asszony volt, aki elkerül végül is Júdea földjére, és onnan való férjet vesz özvegyülése után, és ebbéli minőségében lesz aztán Dávid király ükanyja, nagy jelentőségre téve ezzel szert a továbbiakban; és nem mellékesen emiatt Dávid házára joggal utalnak rejtve némely szövegkörnyezetben úgy, mint az Özvegy(Rút) fiaira.
Ezek a moabiták se egy egyszerű szerzetek voltak, a Holt-tenger keleti partján elterülő királyságuk ugyanis baráti katonai és egyéb kapcsolatokat ápolt Egyiptommal, Józsefre való hivatkozással, de azt hiszem érdemes lesz citálnom a teljes részt erről a wikipediából:

"...Moab-ban a fő szentély Beyt-baal-me'on volt, ami annyit tesz, mint 'On istenének/urának/baal-jának háza/szentélye'. On főszentélye az egyiptomi Heliopolisban volt, és József az egyik On-beli főpap lányát vette feleségül. Mesha, Moab királya, épített egy víztározót Beth-baal-me’On-nál (2 Kir. 3). A moabita avagy Mesha Kövön (melyet 1868-ban tártak fel Dibon-ban) feljegyezték, hogy Mesha 'békében uralkodott a száz város felett, melyet a földjéhez csatolt. És felépíté Medeba-t és Beth-diblathen-t és Beth-baal-me”On-t, és felállítá abban a föld ...-ját.' A követ levésték e pont után, így nem tudjuk meg, mit is állított fel a király, ez azonban valószínűleg istenének, Ashtar-Chemosh-nak a képe volt."

Komolyan kezdek megijedni ezektől a Heliopolitáktól, ezek mindenhol ott vannak, a Vénusz istennőjükkel együtt...no meg azokkal egyetemben, akik el akarják tűnteni a nyomaikat.
Előzmény: Schenouda (7110)