VagyVagy Creative Commons License 2010.08.31 0 0 32105

Gyurcsány: Orbán becsapta az országot (vagy fordítva ...)

 

- 10:10

 

Gyurcsány Ferenc szerint Orbán Viktor és a Fidesz becsapta Magyarországot. A volt kormányfő internetes naplójában annak kapcsán írt erről, hogy lassan letelik az új kormány első száz napja és a miniszterelnök értékelésre készül.

 

Lassan letelik a kormány első száz napja. Hallom, hogy a miniszterelnök értékelésre készül. Érdemes lesz megtudni, hogy miként látja a kormányfő saját teljesítményüket. De talán ennél is fontosabb, hogy mi az ország értékelése. Ha summásan kell véleményt mondani, akkor az nem lehet más, mint hogy Orbán Viktor és a Fidesz becsapta Magyarországot - írta blogjában a volt miniszterelnök.

 

Azonnali nagyarányú adócsökkentést ígértek. Ezzel szemben az új kormány adóintézkedései összességében növelik az összes beszedett adót. Ráadásul miközben a munkabért terhelő járulékcsökkentésről szónokoltak, most mégis a vállaltok nyereségadóját csökkentették. Ettől nem lesz több munkahely.

 

Idén tavasszal a miniszterelnök elképzelhetetlennek tartotta az egykulcsos személyi jövedelemadót. Most azt mondja, hogy mindenki 16 százalékot fog fizetni. Ez a rendszer sok tízezer forintot ad a tehetősebbeknek, és sok ezret vesz el az átlag körül vagy az alatt keresőktől. Ezzel az adóval ő és a hozzá hasonlók jól járnak, a többség meg rosszul. Ez lenne az igazi népbarát adórendszer?

 

Segítséget ajánlottak a devizahiteleseknek, ezzel szemben ma az átlagos devizahiteles nagyjából tízezer forinttal fizet többet hitele után, mint a kormányváltás előtt. Azt állították, hogy ha ők kormányoznak, akkor olcsóbb lesz az országot finanszírozni. Ma ennek az ellenkezőjét látjuk: növekedtek a kamatok, gyengébb lett a forint. Ezért ma nem kevesebbet, hanem többet költünk az államadósság finanszírozására, mint kormányváltás előtt.

 

Pénzt ígértek fűnek-fának, a Rendőrségnek, a kórházaknak, az iskoláknak, ennek a pénznek ma semmi nyomát nem látjuk.

 

Párbeszédről és együttműködésről papolnak, de a miniszterelnöknek több ideje van focimeccsre járni, mint a munkavállalók képviselőivel találkozni. A köztisztviselők fokozott megbecsülését ígérték, ezzel szemben mára a köztisztviselők úgy vághatók ki munkahelyeikről, mint ha éppen bűnözők lennének. Ellenzékben még oligarchákat láttak mindenütt, most meg a legkisebb szégyen nélkül ültetnek be gazdasági vezető pozícióba volt pénztárnokuk és kedvenc bankárjuk körébe tartozó embereket.

 

Egy szót nem szóltak arról, hogy a harmadik köztársaság alkotmányát sutba vágó forradalmi törvénykezésre készülnek, sem arról, hogy valamennyi független intézmény élére saját pártkatonáikat ültetik. Orbán Viktor becsapta Magyarországot - fogalmazott írásában Gyurcsány Ferenc.

 

De figyelmébe ajánlom a Galamus.hu weboldalon Balogh S Éva által idézett mondást: „Mindig becsaphatsz néhány embert; néha becsaphatsz minden embert; de mindig nem tudsz becsapni minden embert.”  - zárul az írás.

 

(Klubrádió)