Wartburg311 Creative Commons License 2010.08.26 0 0 381
Két réteg egy lépés:

Az általános bevett gyakorlat az, hogy először megcsinálják a függőleges szigetelést, mellyel beforfulnak a pincefal alá + még 10-20 cm-t ráhagynak. Ezután elkészítik a falazatot és ezután készül el a vízszintes szigetelés. Na ez nekem nem igazán tetszett, mert míg készül a falazat addíg tapossuk a fal alól kilogó részt + lepi a por stb, könnyen kilukadhat, nehéz utána a vízszintest részt hozzáhegeszteni. Ezért mi egy lépésben leszigeteltük függőlegesen, majd ezt folytatva vízstintesen is. Erre került rá az aljzatbeton, majd a pincefalazat.


2 réteg: két réteg nehézlemez, 50cm fedéssel , a vízszintes részeken 90°-al efogatva (magyarul keresztben)

Igen építettem szigeteléstartófalat, erre került a függőleges szigetelés.

A tetején túllógattam, majd a szigeteléstartó fal külsejére visszahajtottam kb: 40-50cm-t.

Én úgy tudom azért hívják, ezt teknő szigetelésnek, mert az egész teknőszerűen ki van szigetelve. Nálunk két féle anyag volt: 1. bitumenes nehézlemez + a hajlatokban UDM 2S kenhető szgetelés + élerősítő gumiszalag

Ami fontos még, hogy a belső ill külső hajlatok le legyen kerekítve (negatív: misung + sörösüveg húzva) pozitív: gyémánttárcsás flex. A felület kellősítéséről is gondoskoni kell, máskülönben nem ragad fel rendesen a nehézlemez. Érzékeny pontja még, hogy a függőleges szigetelés és a pincefalazat közötti falazásnál marad egy 2-3cm rés, ezt híg malterrel fel kell tölteni soronként, különben ha nyomovíz jön kintről lenyomja a szigetelést, és az elszakad. (ismerős körében volt erre példa)

Megjegyzem, hogy szerelőakna is van aminek a talajszintje 0,5 m-rel van a nyári talajvízszint felett (kb: -3,5 m) de az is száraz.


Ne volt olcsó mulatság, de legalább száraz a pince, nem úgy mint a szembeszomszédomnál, ahol csak egy réteg van fent, nincs kellősítve, és rücskös a falazat, emiatt lukad a lemez. Na ott most fogják körbeásni újból az egész kéglit mert vizes....


Képek:
Szigetelőfal + szigetelés
Éllekerekítés
Falazat és a szigetelés közti rés kitöltése
Előzmény: XPS epito (380)