Schenouda Creative Commons License 2010.08.25 0 0 7060
Sajnos egy "fémfej" sem érte meg korunkat: Szilveszter vagy Villena fejeiről tudjuk, hogy szétzúzatták őket, akár a templomosok mágikus fejeit...

A hagyomány szerint rézből készült beszélő fejet hozatott Spanyolországból Gerbert D'Aurillac, azaz II. Szilveszter pápa (ő küldte Istvánnak a koronát). Bergier és Pauwels az ő esetéről bővebben szól, íme:

"Gerbert 920–ban született Auvergne–ben, és 1003–ban halt meg, bencés szerzetes volt, a reimsi egyetem tanára, Ravenna érseke és III. Ottó császár kegyelméből pápa. Állítólag egy ideig Spanyolországban élt, s egy titokzatos utat tett Indiába, s ott szerzett ismereteivel bámulatba ejtette környezetét. Volt például a palotájában egy bronzfej, amelyik igennel vagy nemmel–válaszolt a feltett politikai és a kereszténység általános helyzetére vonatkozó kérdésekre. II. Szilveszter szerint (Migne latin Patrológiájának CXXXIX. kötete) az eljárás nagyon egyszerű volt, és a kettes számrendszeren alapult. Állítólag a mi kettes számrendszeren alapuló automatáinkhoz hasonlított. Amikor a pápa meghalt, a „varázs”–fejet szétrombolták, és a benne felgyülemlett ismereteket gondosan elrejtették. A Vatikán könyvtára bizonyára szolgálna egy–két meglepetéssel, ha beengednék a kutatókat. A Computers and Automation című kibernetikai folyóirat 1954. októberi számában olvashatjuk: „Feltételeznünk kell, hogy rendkívüli tudású, leleményes és páratlan kézügyességű ember csinálta. Ezt a beszélő fejet állítólag olyankor szerkesztették, amikor a »csillagok meghatározott állásba kerültek, pontosan akkor, amikor az összes bolygó megkezdi útját«. Szó sem volt sem múltról, sem jelenről, sem jövőről, ez a találmány szemmel láthatóan messze túltett ellenfele jelentőségén: a királynő perverz »falitükrén«, amely a mi modern mechanikus agyaink elődje volt. Azt állították természetesen, hogy Gerbert csupán azért volt képes megcsinálni ezt a gépet, mert az ördöggel cimborák, és örök hűséget esküdött neki.




Előzmény: Schenouda (7059)