Törölt nick Creative Commons License 2010.08.23 0 0 132
"Ha az energiamegmaradás törvényéből, vagyis a termodinamika első főtételéből indulunk ki, akkor működhet gazdaságosan."

Azt akartam mondani, hogy a C=O kötés felbontásához (kvázi nagyjából) annyi energia kell, amennyit nyerünk a létrejöttével, és ilyen módon az olaj(származék) elégetése által nyert összes energiát vissza kéne pumpálni.
Lehet, hogy ez az első főtétel, bár abban mintha ki lenne zárva a kémiai reakció lehetősége. De energiamegmaradási törvényt a kémikusok is használják a különféle számítások kiindulópontjaként.

"Nem szerencsés pejoratívan beszélned a termodinamika főtételeiről, ugyanis hozzászólásod első részéből látszik, hogy nem vagytok olyan bensőséges viszonyban."

Hát az már rég volt, annyi bizonyos. De az iskolában a "leves", és a "főzelék" kifejezéseket a főtételekkel együtt kaptam, méghozzá a tanártól.

"Gondolod, hogy Egely egy eddig ismeretlen energiaforrást fedezett fel, olyat amit pl. a CERN-ben nem fedeztek még eddig föl? Bár úgy lenne!"

Nem gondolom, mert nem ő volt, hanem Tesla. Egely saját bevallása szerint Tesla munkásságából indul ki. Amúgy simán lehetséges, hogy van ilyen energiaforrás. Miért ne lehetne?

"A fizikában az a szép, hogy eléggé megbízható."

Igen, mindaddig, amíg valaki rá nem mutat egy dologra, amire a többség eddig nem gondolt. Én nem tudok ilyet mondani, de a tudománytörténet tele van ékes példákkal, amelyek mind azt bizonyítják, hogy a tudós társadalom önhittsége mindig is a fejlődés kerékkötője volt.

"Ha valakit kóklernek minősít, akkor az az is."

Aztán pár évtized múlva esetleg kiderül, hogy mégis igaza volt.
Előzmény: ÁtlagFf_1963 (84)