szoszo9inda Creative Commons License 2010.08.21 0 0 2513
Kedves Dr. Klíma.

Köszönöm a választ. Igen próbálgattam előtte a hajlítást és jól ment. De kicsit más az asztalnál és más a mennyezett alatt a sarokban, létrán állva :-)))))

Egyébként a csövezést éppen magamnak otthon csinálom, úgyhogy nem másnak okozok kelletlenséget ha bénázok.

De csináltam egy ugyanolyan "horpadást" egy próbadarabra, majd a sérülésnél kettévágtam a csövet hosszában hogy megnézzem belülről mi a helyzet.
Az cső falvastagságában változás nem mérhető. A belső oldalon a "bedudorodás" pedig nagyon gömbölyű marad. Persze elektronmikroszkópom nem volt, hogy a hajszálrepedéseket keressem, de szemmel láthatólag nem vette jobban igénybe a csőfalat a horpadás (ismétlem kb 0,8 mm-ről beszélek) mint egy kisivű (r=2,5 cm csőhajlítóval) hajlítás. (Egy ilyet is vizsgáltam a szétvágásos módszerrel, ott a külső ívű falvastagság 1mm-ről 0,8mm-re változott!!)

Mindkét fotó egyébként megvan, ha valakit érdekel hogy mi történik a csővel belül különböző esetekben, akkor nagy felbontásban szívesen feltöltöm.

Úgyhogy megnyugodtam, hogy a 30 bar ha valahol szétnyomja a csövet, az nem ott lesz :-)))

De egyébként ahogy írtad, nem szerencsés semmiképpen. Zavar is a dolog nagyon, de egy kb 14 m-es szakasz közepén van.... ezentúl jobban vigyázok.

Üdv:
Tibi
Előzmény: Dr. Klíma (2494)