Schenouda Creative Commons License 2010.08.20 0 0 7008
Ha jobban kellene beszélnem a Gorgó-főről, úgy bele kellene merülnöm annak taglalásában, hogy a héliupoliszi műhelyekben készültek bizonyos "fejek", melyek nagyon titkos technikai részletekre utalnak. Ezekből több kikerült, sőt még a középkorban is volt néhány belőlük (pld. a kairói El-Ghirby varázslóé vagy Sylvester pápáé). Orpheusz is vitt egy ilyet magával.
A héliupoliszi fejek hatását a környezetre hasonló jelzőkkel írják le, mint a Grált vagy Hórusz Szemet: kicsiráztatják a magokat, virágba borítják a fákat, termékenységgel itatják át a földet. Védik az országot: a legenda szerint Brán király jósló fejét a londoni White Tower dombon temették el, hogy védje Londont a támadásoktól. Hozzáteszem: Brán fejét korábban a harlechi várban őrizték hét évig, majd egy Waleshez közeli nyugati szigetre vitték. Itt egy különös teremben lett elhelyezve. Az itt töltött nyolcvan év alatt a kísérői nem érzékelték az idő múlását.

A Gorgó-főt, Medusza fejét pedig Argosz közelében, egy földhalom alá ásták. A hagyomány szerint az aranyból, ezüstből, rézből vagy vasból készült fejekhez egykor testek is tartoztak (akár a Gorgó-fejhez is egy fémtest). Úgy vélem valamilyen alkimista tevékenység során rakták össze ezeket a fejeket. Néha beszélő gépeknek, néha valamiféle sugárzó berendezéseknek tűnnek a leírásokból...
Előzmény: Nolanus (6989)