#Falcon# Creative Commons License 2010.08.17 0 0 47
A lemezes módszer is használható, de ebben az esetben a műanyag lemezes besajtolás. Google-ben rákeresve találsz kivitelezőket akik nem csak fém hanem műanyag lemezzel is dolgoznak. Injektálás is megfontolandó lehet.
Szakaszos falkibontás és szigetelés is jó alternatíva, de ügyes kőműves kell hozzá, vigyázni kell a fal stabilitására és visszafalazásnál is alaposan tömíteni kell habarccsal a fugákat, hézagokat. Kérdés még, hogy az aljzatbeton van e szigetelve, mert a víz a flakon kívül a padló alól is jöhet, bár onnan azért jóval kisebb mértékben.
Bármelyik megoldást is választod a jelenlegi sószennyezett vakolatot tégláig/kőig le kell verni kívül belül (a lábazatot is) , az átnedvesedett, problémás falmagasságig és felette legalább 50-60 cm vastagságban majd újravakolni. Újravakolásra a szárító/felújító vakolatok a legjobbak, ezekhez sómegkötő gúzolót is lehet kapni, amivel pókhálósan, 50%-ban kell a falat előfröcskölni, majd ezután vakolni a szárító vakolattal. A nagyobb gyártók forglmaznak ilyeneket (Pl: Lb Knauf: Eurosan WTA gúzés EP szárító vakolat, de gyárt a Terranova és a Baumit is.) A sómegkötő gúz megköti a falaztba a vizesedés által felszívott és eltárolt sókat, a szárító vakolat pedi szárírtja és engedi szellőzni a falat.
Ezek a vakolatok és gúzok elég drágák, ha az anyagiak nem engedik, akkor sima alapvakolatot lehet használni párateresztő adalékanyag hozzáadásával pl: Vip-rex hab vagy Uni, Vaporex stb. Googl-ben találsz bővebb infót. Vip-rex termékek kedvező árú beszerzésében tudok segíteni.
Vakolás után fontos, hogy páraáteresztő mész alapú vagy szilikonos/szilikátos festéket kell használni, ill. gipszes glett helyett valamilyen páraáteresztő glettet.Tapétázni nem szabad, a falat a felújítás után is hagyni kell szellőzni. Érdemes venni egy páratartalom mérőt és 60% felett mindig szellőztetni.
Ha az épületet esőzések alkalmában az átlagnál több víz éri (mögötte hegy vagy patak stb.) akkor érdemes körbe dréncsövezni, így nem reked meg a víz az épület körül és nem áztatja alulról a falakat.
Ha hőszigetelésben is gondolkodtok (érdemes) akkor valamilyen légréses szigetelést kellene készíteni kőzetgyapottal vagy cellulózzal, megfelelő vastagságban (legalább 10-12cm, de én régi kőfalra 15-18cm körül tennék).
Érdemes osztani-szorozni, mert a régi, problémás falak víz és hőszigetelése mindig problémásabb és jóval drágább, mint egy új falazat megfelelő víz és hőszigetelése.
Előzmény: Soksajtocska (46)