Nagy Pali pék Creative Commons License 2010.08.17 0 0 79
Kicsit utánaolvastam az általatok megadott forrásoknak, s bár a pénzügyekhez tényleg nem értek mélyebben, az világossá vált, hogy a hazai bankszektor 2008 októbere utáni egyszerűen nem vett tudomást (kifelé abszolút nem is kommunikálta, elég elolvasni a "saját" nagybankom - ERSTE - éves jelentéseit 2008, 2009-ről) a CHF LIBOR 3%-ról történő folyamatos (mostani 0,17%-ra) csökkenéséről. Mintha ez a tényező nem is létezne, egyáltalán, mindössze a forint/CHF árfolyameltolódást kommunikálják és persze a válságot mint elsődleges okot. Az is világos, hogy minden egyes 1% pontnyi kamatlábváltozásnak a havi törlesztőrészlet 5-10%-os csökkenését kellett volna eredményeznie. Ergo: a majd' -3%-os kamatlábváltozás miatt a törlesztőknek 15-25%ponttal csökkenniük kellett volna. Ha jól értem: kizárólag a CHF LIBOR kedvező és tartós alakulása miatt. Ezzel szembe megy, azt jelentősen gyengíti a forintgyengülés, de ez ugye bőven nem indokolja a kamatemelés mértékét. A Nyilasi-cikkből lehet tudni, hogy a bankok ROA és ROE mutatói egyáltalán nem indokolják a forrásköltségekre való hivatkozást banki oldalról. Az én bankom esetében pl. a hivatalos adózott ROA-értékek 2005 óta (évenként): 0,74; 1,32; 1,14; 1,29; 1,03. az adózott ROE-értékek: 14,07; 24,35; 20,09; 22,23; 21,05.

De elég csak pl. az én hitelszerződésemet megnézni, amelyben ilyen kitétel olvasható:

"A hitel kamatait a kiválasztott deviza iránti nemzetközi kereslet-kínálat alapján alakuló elszámoló árak (LIBOR, EURIBOR) határozzák meg. A kamatláb rendszeres időközönként - a megállapodott kamatperiódusoknak megfelelően - változik és a kiválasztott devizanem mindenkori piaci viszonyaihoz fog igazodni."

Persze - mint a gyakorlat mutatja - a lakosság számára kedvező irányú változás esetén úgy fest, le lehet szarni a CHF LIBOR-mutatót.

Az lenne a kérdésem a hozzáértőkhöz, hogy

1. történt-e az utóbbi időkben bárkinek a részéről (kormány, PSZÁF, GVH, atyaúristen) intézkedés annak felülvizsgálatára, hogy a bankok miért nem alkalmazkodtak a svájci frank hitelek kamatlábcsökkentéséhez, sőt? Vagy csak a sajnálkozás megy, hogy "válság, forintgyengülés, ugye"? Merthogy az én törlesztőrészleteim lefelé még egyáltalán nem mentek 2006 novembere óta, az fix, illetve ebben a hónapban minden eddiginél magasabb volt a levont törlesztőrészlet.

2. Nem meríti-e ki a szerződésszegés fogalmát, ha a bank nem vesz tudomást a CHF LIBOR alakulásáról, holott a szerződésben benne foglaltatik, hogy ezt tartja irányadónak a maga számára?

Köszönettel és elnézést az esetleges szakmai hibákért: egy laikus ;-)