fuleric Creative Commons License 2010.08.13 0 0 7272
Kedves Fórumozók!

Kezdő kutatóként szeretnék segítséget kérni Tőletek, saját őseimet kutatván! Ha túl szimplák lennének a kérdéseim, akkor előre is elnézést kérek.
Elsősorban Pest megyében (Nagykőrös, Ócsa, Bugyi, Alsónémedi, Cegléd) kutatok (továbbá Kecskeméten és Jászkiséren, valamint Erdélyben), s mivel most láttam, hogy a levéltár augusztus végéig zárva van, így Hozzátok fordulok!


• Az 1848/49-es szabadságharc nemzetőreit, egyszerű közkatonáit hol lehet megtalálni összeírva? Volt valamilyen bevonulási jegyzék (gondolom ez csak a nagyobb városoknál), vagy ilyesmi; esetleg egy központi összeírás?
• Igaz az, hogy a pest megyei levéltárban csak 1822-1895 között vannak meg az egyházi anyakönyvek?
• Egyik ősömnél (Turcsik Mária) elakadtam a kutatásban, aki 1903-ban halt meg Ócsán 76 éves korában, s ugyanott házasodott meg 1846-ban. A halotti és a házassági anyakönyv szerint Pakonyban született, ám születési évszám helyett csupán életkort adnak meg minden esetben (a polgári halotti anyakönyv születési helyszínt egyáltalán nem ad meg). Az sem tisztázott pontosan, hogy Alsó- vagy Felső-Pakonyban született-e. A szülei nem Ócsán haltak meg vagy házasodtak össze, az biztos. Mivel az apja neve Turcsik György volt, s ez a családnév gondolom elég ritka; milyen úton-módon lehetne utánakeresni a családnak? Milyen összeírásban lehetne keresnem a 19. század közepén akár Turcsik György, akár Turcsik Mária esetében, hogy hol találhatóak? Választási névjegyzék, vmilyen adózási névsor?
• Erdélyi anyakönyveket csak Romániában lehet kutatni? Engem konkrétan egy 1899-es születés érdekelne Maros-Torda vármegyében, valamint a további ősök.
• Egy családi „legenda” szerint a Viola-család Itáliából vándorolt be a 18. század első felében Magyarországra. Én egy 1774-es ócsai születésig jutottam csupán. Van arról valamilyen írásos feljegyzés, h mikor kik költöztek a falvakba, s esetleg honnan? Esetleg falvanként a polgármesteri hivatalban lehetnek ilyen iratok?
• Kerekes Judit és Seregély Ferenc egyik gyermeke az ősöm.

http://www.totosy.com/parteight.html

Az alábbi levezetésnél azonban nem tudom őt visszavezetni a címert 1715-ben kapó őshöz, Seregély Jánoshoz. Ebben szeretném kérni a segítségeteket!


Köszönettel, fuleric