Az önmarcangolás, a bűntől való szabadulás képtelensége valóban rossz dolog, és egyetértek vele, hoyg semmi jó nem széármazik belőle, az emebrnek túl kell lépnie a bűnön, ha élni akar, de az önmarcangolás nem összekeverendő a bűnbánattal! A bűnbánat teljesen más, az az a lelkiállapot, amikor az ember felismeri, hogy valami rosszat tett és többé nem akarja ezt elkövetni. Ugyanakkor a hívő eljut addig, hogy tettéért bocsánatot kérjen Istentől, aki ellen vétett (még akkor is, ha az alább definiált önmaga ellen való vétket követte el, hiszen azt a teremtett képet torzította el, amit ajándékba kapott, és minden jó ellen való vétek, attól való eltérés ebben a világban, amelyet a Jó Isten teremtett, Isten ellen való vétek.) Az ateisták sohasem tudnak teljesen megszabadulni bűneiktől, legfeljebb kimagyarázzák aztt, túllépnek rajta, a szőnyeg alá seprik, de attól még az ott van a lelkük mélyén és megtette hatását személyiségükre. Ha én rábízom Istenre a bűnbocsánatot, vagyis konkrétan önmagamon kívül helyezem, a vétket, Isten ítélőszéke elé viszem teheimet, akkor az már ettől a mozdulattól kiszakad a lelkünkből. Amíg nem visszük ki önmagunkból a bűnt, az nem fog kikerülni belőlünk, ez ilyen egyszerű. Ha pedig Isten megbocsát, nincs az a seb, amely be nem gyógyulna tökéletesen. Ha a világ Ura felment minket, ki ítélne el minket? Sem más, se önmagunk, a bűnnel való mindenféle további foglalkozás elmebetegség! Az már nincs ott! :)
Én úgy gondolom, hogy nagy kegyelem már az, ha felismerjük, hoyg vétkeztünk, én ezt a pozitívumot nevezem bűntudatnak. De mégnagyobb kegyelem, ha bűnbocsánatot nyerünk, és a bűn végleg eltörlődik annak következményeivel együtt. Pont azért tartják lehetetlennek a hinduk a karma eltörlését és tartották a zsidók megbotránkoztatónak, hogy Jézus a beteg bűneit megbocsátotta, mert ők sokkal jobban tisztában voltak a negatív tettek komoly és konok következményeivel és még nem tapasztalták meg azt a hihetetlen erőt, ami Krisztus bűnbocsánatával jött a világba. Sajnos sokszor a keresztények sincsenek ezzel teljesen tisztában! A világban az egyik legnagyobb csoda a megbocsátás!