cseik Creative Commons License 2010.08.05 0 0 1341

Az anico oldal nekem nem jelenik meg.

Ok, ezeket tudom. De ami megüti szemem és elmém, az az általad linkelt cikkben is benne van:

"...A rendelet a belföldi felhasználásra szánt építési célú termékek megfelelőségi-igazolási kötelezettségét, valamint az újfajta építési célú termékek és műszaki megoldások engedélyezését szabályozza, és minden olyan anyagra, szerkezetre vagy berendezésre vonatkozik, amelyet azért állítanak elő, hogy építményekbe állandó jelleggel beépítsék....!"

1. Az építési fát nem előállítják.

2. Ha előállítottnak tekintjük (felfűrészelik pl.) akkor is van szabvány az építési fatermékekre, (tartalmát nemismerem, ha valakinek megvan küldje meg, lécci) tehát külön minősítés nélkül beépíthető.

3. Ha valamiért mindenképpen minősítés kell ahhoz, hogy a falszerkezet favázas legyen, akkor a tetőszerkezetre, fafödémre miért nem kell? A vízszintes- illetve függőleges belső teherhordó szerkezetnél  mindegy, csak a külső teherhordó szerkezetnél számít?

Szerintem ez egy jól elszúrt szabályozás. (sajnos nem egyedi) Mert ha falat nem építhetek fából, akkor födémet és tetőt sem szabadna és minden egyes faoszlopot az előtető alá külön-külön minősíttetni kellene az ÉMI-vel vagy "faoszlopgyártó" kft/rt/stb-től kellene megvenni műbizonylattal együtt.

Inkább itt az lehet a cél (és ennek lenne értelme), hogy az ELŐREGYÁRTOTT elemekből épülő szerkezeteknek kell műbizonylatának lennie. Akkor logikus és értelmes rendelkezés lenne. De hogy ne építhessek favázas épületet, amelyik technológia korábbi a téglánál, és hollandiában, ausztriában és szerte európában állnak évszázadok óta, többemeletes ilyen épületek?

Illetve továbbra sem látom meghatározva a "könnyűszerkezet" fogalmát. Az Ytong nehézszerkezet (700 kg/m3-el) de a rönkház könnyűszerkezet (800 kg/m2-el)? Ha e helyett mondjuk "előregyártott" vagy "építőelemes" megfogalmazás lenne, akkor érteném. De így?

Előzmény: kentaura (1340)