locsemege Creative Commons License 2010.08.02 0 0 344
Szerintem egy picit fordítva ülsz a lovon. Ha a szerszámosládát odaadod a gyerekek kezébe, hogy azt csináljanak az autóval, amit csak akarnak, a csemeték szakértelem nélkül, de burjánzó lelkesedéssel átalakítják azt, majd kimennek az útra, miből gondolod, hogy élve megússzák a kalandot?

Számítástechnikára:

- a rendszergazdai feladatokat a rendszergazda végzi szakértelemmel, megfontoltan. Neki vannak rendszergazda jogai.

- felhasználóként bármit tehet bárki a gépen, amit a felhasználói jogok megengednek. A telepítés nem tartozik ezek közé.

Én a saját gépem rendszergazdája vagyok, de használni sima felhasználói jogokkal használom. Ha telepíteni akarok, akkor bizony a saját gépemen is meg kell adnom a rendszergazdai jelszót, hogy root legyek. Viszont root joggal kizárólag megbízható forrásból, digitális aláírással ellátott programcsomagokat telepítek, s úgy egyáltalán, megfontoltan cselekszem.

Az az ámokfutás, amiről írtál, természetesen erre vezetett. Mindenképpen újratelepítést javaslok, hiszen nagy mennyiségű kártékony kód lehet azon a gépen, szét van zilálva az egész oprendszer.

Friss telepítés után hozz létre újabb felhasználót korlátozott, azaz sima felhasználói jogokkal. Az admin jogú felhasználó jelszava pedig olyan titok legyen, amelyről csak Te tudsz, s kb. ilyen szintű legyen az admin jelszó: hePae1ikXeiNgai3
Előzmény: yxc432 (343)