Gondoltam, hogy ezt fogod reagálni, de már nem volt időm pontosítani mondandómat, de azt most megteszem. Én arra a szintre gondoltam, hogy az ember pl. ha dohányzik, azt nem azért teszi, mert szándékosan rosszat akar önmagának, hanem mert a dohányzásnak van valami olyan eleme, ami kellemes számára. És végeredményben ez az eleme erősebb, mint amilyen negatív hatásról még tud esetleg, remélve, hogy azokat majd valahogy megússza. Még a mazochista is azért kínozza magát, mert az számára okoz valami kellemeset vagy megszabadítja valami még kínzóbb rossztól.
Persze magasabb távlatból, nagyobb bölcseséggel lehet úgy értelmezni, hogy igenis maga ellen vét az emebr ilyen káros szenvedélyekkel, ez teljesen igaz. Bár járulékos mellékhatásként árthat vele szeretteinek, a környezetének, a gyerekinek (ha még akar nemzeni), de nyílván elsősorban önmagával foglalkozik az ilyen és nem annyira tudatosan sért meg másokat, mint amikor valakit tökönrúg, kirabol vagy hasonlók.
De az ilyen helyzetet az emebrnek önmagában kell lerendeznie és el kell döntenie, hoyg más irányba halad tovább, másfelé irányítja az életét. Ez egy döntés, amihez erős akarat kell, és nem szükséges klasszikus értelemben bocsánatot kérnie önmagától, mint egy kívülállótól és az is elég fura, hoyg na akkor most rábízta önmagára magát és lehajtott fővel várja további sorsát, ami attól függ, hogy önmaga megbocsát-e neki vagy nem. :) Az más dolog, hogy amikor ezt önmagában lerendezi egy átgondolt erős döntéssel, akkor már bocsánatot kér azoktól is, akik önpusztítása miatt szenvedtek. És ez azért is fontos, mert ha másokkal rendezte a viszonyát, akkor a mások is fogják őt húzni és segíteni, hoyg kitartson döntése mellett, míg enélkül ha mindent csak önmaga old meg, akkor akaratgyengesége miatt sokkal nagyobb valószínűséggel esik vissza ismét. Nagy ereje van a megbocsátásnak, amit mások komolyan adnak nekünk!
De egyébként az se felejtsük el, hogy magukat az automatikusnak látszó törvényeket is Isten alkotta, aki emberszerető és nem közömbös irántunk.
Az utolsó bekezdésben leírt dolgokat (sajnos) jól látod.