sélliagrav Creative Commons License 2010.07.31 0 0 688
Bocsáss meg, de nem vagyok hülye. Ebben a világban, ebben az országban élek. Egy szóval sem bántottam az IMF-et vagy a bankokat. Tudom, hogy hogyan működik a rendszer. (Azt is feltételezem, hogy akik ide juttatták az országot, azok is tudják, hogy miként működik a rendszer. Éppen ezért tartom őket gonosztevőknek és nem ártatlan megvezetetteknek.) A bankok csak azt csinálják, amire vállalkoznak. És olyan módszerekkel teszik, amilyeneket megengedünk nekik.

Még csak azt sem mondom, hogy ördögtől való a hitel intézménye. Van, mikor szükség van rá. Persze a feltételek rendszere az, ami nem mindegy. Rossz hitelt hülyeségre felvenni valóban felelőtlenség. Rossz hitelt kényszerűségből felvenni létszükségletre nyomorúság. Jó hitelt érdemes felvenni.

Hogy mi a jó hitel? Hát ez az: a globális válságok éppen arra az egyszerű tényre vezethetők vissza, hogy többet fogyasztunk, mint amit meg tudunk termelni. Ez érvényes a gazdaságra (pénzpiacokra), a környezetre, de a társadalomra (nyugdíjrendszer, egészségbiztosítás, stb.) is. Ha egy feleslegből származó potenciált veszel igénybe a hiteled során olyan dologra, ami nem emészti fel a jövőbeni lehetőségeid, akkor az jó hitel.
Előzmény: azincourt (683)