sélliagrav Creative Commons License 2010.07.31 0 0 676
Kár összekeverni a dolgokat.

Az IMF-től való függetlenedés igénye alapvető létérdeke minden nemzetgazdaságnak. A világtörténelem (és hazánk utóbbi 4 évtizedének története is) bebizonyította, hogy aki az IMF instrukciói alapján "reformál", az csak lefelé csúszik a lejtőn, nem old meg semmilyen problémát, viszont sokkal kiszolgáltatottabb lesz. És ezt nem Orbán Viktor, vagy valamelyik minisztere mondja, hanem bő évtizedes (bal- és jobboldali, illetve antiglobalista és zöld) mozgalmak. Érdemes utána olvasnod. A fórum műfaja nem alkalmas a téma ismerete nélkül annak megvitatására, így én sem vállalkozom rá.

Szóval az IMF-fel való szakítás alapvető, de nem elégséges lépés. Azt is tudjuk, hogy nehéz lépés. Minden függőségből való kilépés fájdalmas. Sajnos az ember buta, káros szenvedélyeiről rendre már csak akkor tud leszokni, mikor olyannyira beteg (jellemzően tőle és szövődményeitől), amikor ezek a kezdeti "elvonási" tünetek már nagyon fájnak. Mégis: a tüdőbeteg dohányosnak is le kell szoknia a dohányzásról.

Én arra lennék inkább kíváncsi, hogy a rehabilitációt milyen módszerrel képzelik. A zöld iparágak és a mezőgazdaság helyzetbe hozása pl. igen szimpatikus számomra. Ez a terület ráadásul nem feltétlenül pénzbefektetést igényel, elegendő lenne a szabályozókat normalizálni. Pl. izgalmas kérdés, hogy a II. Széchényi terv számol a növekvő zöld beruházásokkal, a Batthyány Terv hevében fogant érdi HÉSZ meg tiltja ezek telepítését. Ezen a ponton igazat adok az erős központosító törekvéseknek: ilyen balfékséget nem szabad engedni. Nagyon sok múlik rajta.
Előzmény: Törölt nick (674)