:-))) Méh-raj duruzsol fák közt, fü alól, fürjek dala szól tó partján. Sok-száz buzakalász érik, hajlik, táncol ragyogó fény karján. Lengő gabonánk szépen gyarapodik, kedvünk magasodik, égig száll! Szántunk, aratunk, tenger a dolgunk, a virág, a gyümölcs békét vár. Weöres Sándor :-))) BALATON-PARTON Balaton-parton a nádi világban megbújtam egyszer, s csodaszépet láttam: bóbitás nádon nádiveréb-fészket, sásbokor alján kis vízicsibéket, Vadruca moccant, topogott a vízre, barna liléit vízi útra vitte. Senki se látta csak magam csodáltam, ott a vízpartján még sokáig álltam. Játszott a nádas széllel és derűvel, s hazaindultam nádihegedűvel. Nagy László :-))) SZILVÁT ETTEM EPER HELYETT (Mondókamese) Szilvát ettem eper helyett, s láttam fürödni húsz legyet. Hal mászott a fára, Letörött az ága, Ráesett a kalapomra, A kalapom összenyomta. Mit tehettem egyebet, fogtam három verebet, Három macskát, tíz egeret, Meresztettek nagy szemeket. S az egerek, huss, ni, El akartak futni. Kerítettem hát egy zsákot, S belevarrtam a világot, Hát a huncut egerek, Nem kirágták az eget? Népköltés :-))) FÜLEMÜLÉK Estefelé megszólal a fülemüle. Szerényen szólal meg, de mire a feketerigók elhallgatnak, már zengővé bátorodik az ének. Erdő alatt, magányos völgyben lakunk, a nagyvárostól messze. Hangversenyekre nem járhattunk, de a fülemüle koncert heteken át kárpótol érte. Van olyan fülemüle is, amelyik nem hallgat el reggel, nappal is folytatja az éneklést mámoros telhetetlenséggel. A kicsi szíve telis-tele van, a dalt csak úgy önti, önti, önti. Mikor pihen meg? Mert este újra beáll a nagy koncertbe. S van egy csodálatos esti óra; mikor a feketerigók még énekelnek, s a fülemülék már rákezdik az éneket. Olyan ez, mintha fuvolák kísérnék egy karének vezetőszólamait. Az ilyen estét ne szalaszd el: ülj le a patakparton, ahová utánad száll az almafák virágillata, s nyisd ki szívedet annak a muzsikának. Áprily Lajos :-)))    |