quilla Creative Commons License 2010.07.29 0 0 141

Szeintem a szulo nyelvtudasa (kiindulva kozos anyanyelvu csaladbol azonos nyelvu orszagban, tehat sehol egy erdendoen idegen hang) semmifele pro vagy kontra hatassal nem kene, hogy legyen a gyerek kesobbi tanult nyelvtudasara. (adott szituban meg csak ketnyelvuseg sem fog eloallni percekre sem) A szulo az szulo... a tanar meg tanar... a szulo nem jo tanar, a tanar meg nem ugy nez a gyerekre mint szulo.... kulonben valaki tudathasad a nagy katyvaszban :) De lehet ezt is tok rosszul tanitjak am a tanarkepzokon, melyen nem astam bele magam, csak sajat boros otthoni tapasztalataim vannak arrol, hogy ez valoban hihetoen hangzik.

Szoval szulo nyelvtudasa nem bonusz, hanem nagyjabol tokmindegy. Ha meg nem mert tanitja a gyereket, akkor meg szereptevesztesbe keveredik... ha meg nem tanit hanem ugy tesz mintha, es mas nyelven kezd el beszelni a gyerekhez... nos az meg nem eletszeru meg nem is normalis :)

Valaki vagy ketnyelvu (tobbnyelvu) kornyezetben lesz ket/tobbnyelvu, vagy nem. Szerintem ez vagy A vagy B es nincs olyan, hogy arnyaljuk meg ugy teszunk mintha meg lemodellezzuk, meg ha letrehozunk ilyen meg olyan szitukat. Szerintem ez vagy eloall termeszetesen es akkor szuper, vagy nem all ello de mestersegesen nem reprodukalhato.