Waladár Creative Commons License 2010.07.28 0 0 84
TASZ: A Fidesz minden törvényt a szabályok megsértésével hozott meg

http://www.hirszerzo.hu/cikk.tasz_a_fidesz_minden_torvenyt_a_szabalyok_megsertesevel_hozott_meg.160381.html

 

A Fidesz-KDNP koalíció eddig valamennyi jogszabályát törvényellenesen, a létező jogalkotási előírások megsértésével hozta meg – mondta a Hírszerzőnek Simon Éva, a Társaság a Szabadságjogokért szakértője. A jogász szerint a kormány hátat fordított a demokratikus értékeknek.  


Valamennyi jogszabályt a jogalkotási törvény megsértésével hozták meg. Ezek különböző szintű jogsértések. A legsúlyosabbak a kormány által beterjesztett jogszabályoknál történtek. Répássy Róbert hiába mondta éppen a Hírszerzőnek, hogy minden jog-, és házszabályszerűen történt, ez egyszerűen nincs így. Az elektronikus információszabadságról szóló (2005. évi XC.). törvény nagyon részletesen szabályozza a jogalkotást: fel kell tenni a tervezetet és annak szakmai indoklását a minisztérium honlapjára, lehetővé kell tenni, hogy bárki véleményt nyilvánítson, utólag összefoglalót kell készíteni a nyilvánvalóan alaptalan vélemények kivételével az elutasított véleményekről – a kormány által beterjesztett 11 javaslat egyike sem került ki minisztérium honlapjára. Nem készültek hatástanulmányok és nem volt közigazgatási egyeztetés sem, vagyis nem teljesültek a jogalkotásról szóló (1987. évi XI.) törvény szabályai sem.

 

Ha egy alkotmányellenes jogszabályt alkotmánymódosítással próbálnak alkotmányossá tenni, az nem a demokratikus jogállam működése. Az Alkotmány nem arra való, hogy a kedvünk szerint módosítgassuk….Nem is beszélve az alkotmányos alapértékeket lebontó törvényekről.

 

Ezek közül melyiket tartják a legsúlyosabbnak?

Az alkotmánybírák az OVB, a GVH tagjainak megválasztására vonatkozó új szabályokat, az új büntetőpolitikát, az állam átláthatóságának szűkítését és a visszamenőleges jogalkotást. Utóbbi egy elképesztően rossz irányt mutat, ami gazdasági szempontból is igen veszélyes. Innentől soha nem tudhatja senki, hogy amit ma tesz, az holnap nem válik-e utólagosan jogszabályellenessé.