arodisa Creative Commons License 2010.07.27 0 0 15815
Sziasztok!

Talán vannak akik emlékeznek rám, én vagyok az a lány aki nagyon érdeklődött Tivat felől pár héttel ezelött. Múlt héten voltunk kinn nyaralni és gondoltam megosztom a tapasztalataimat, hátha a későbbiekben segítségére lesz bárkinek is:)

Először kicsit az utazásról: volán nemzetközi járatával mentünk ki (minden pénteken indul) és nagyon meg voltunk velük elégedve oda és visszafele is. A söfőrök profik voltak, a buszra nem lehetett panasz és hazafele is csak egy órát csúsztunk a balaton parti dugó miatt. Tehát őket csak ajánlani tudom.

Másodszor, Tivatról egy picit. Én nem tudom hogy a kérdésemre hozzászólok és más fórumokon komentelők mikor jártak arrafelé, nem is ez a lényeg, de nem igazán tapasztaltam azokat amiket mondtak. A víz nagyon szép tiszta volt (lehet hogy az az áramlat ami a szemetet hozza épp kikerült minket???), a partot is mindennap takarították és habár tényleg volt betonplaccos starnd (ami szintén nagyon tiszta volt), azért találtunk szépszámmal kavicsosat is. Szóval akinek abban a vízben nincs gusztusa fürdeni . . . akkor én vagyok igénytelen:D:D:D de nem vagyunk egyformák. Amúgy a Plavi Horizonti koszosabb volt mint bmelyik tivati strand. Rengeteg túrista volt, nagy volt a nyüzsi és sok magyarral is találkoztunk. Gondunk a szerbekkel volt, inkább kerültük őket ha tudtuk. A város nem volt csúnya, láttam már sokkal lepukkantabb települést is (Montenegroban is). A másik, nem emlékszem hogy ki volt, ki mondta, h lenézem a helyieket mert azt feltételezem hogy nem beszélnek nyelveket . . . hát nem is beszélnek, a pincérekkel jól elboldogultam, még úgy ahogy az információnál is (ahol csak gyakornokok voltak és semmi felvilágosítást nem tudtak adni) , amúgy maradt a mutogatás:) Ők nagyjából megértettek engem, de nem angolul hanem a saját nyelvükön válaszoltak. Így azért a séta hajókázáson is ért minket meglepetés:) Viszont a helyieket nagyon megkedveltem, megszerettem az országot is az biztos!!!!! Sok helyen jártam már, de Montenegro belopta magát a szívembe!!!!

Aztán mivel kirándultunk is, autó nélkül igénybe kellet vennünk a helyi tömegközlekedést. Komolyan egy élmény volt, nekem tetszett. Megvolt a maga hangulata az tény. Buszmegálló keresésével nem volt gond, csak le kellett inteni a buszt, de leginkább ahol leszálltunk ott is szálltunk fel visszafele. Balkánnak úgyan balkán, de úgy gondolom ehhez olyan nagy kreativitás nem kell. A menetrendek pedig Tivatban ki voltak rakva, plusz a sofőrt megkérdeztem h mikor is indul vissza és leírta nekem a kisnoteszomba. Szóval nem kell félni a helyi közlekedéstől, mókás volt és olcsó - 20km kerül 1,5 euroba. Megjegyzem a barátom ennyire nem élvezte akkor ott, mivel klímás autóhoz van szokva, de mostmár ő is csak nevet rajta:)

Az emberekről, ételekről és italokról nem írok, az szerintem országszerte hasonló és már sok előttem szóló, rutinosabb montenegró járó elmondta a lényeget:)

Jövőre biztos visszamegyünk, de kicsit délebbre. A kotori öböl fantasztikus élmény volt és nagyon kíváncsi vagyok Montenegró többi részére és min 10napra megyünk:)

Amúgy nagyon hasznos a fórum és köszi mindenkienk a sok sok infot:)!!!!