Tecs Creative Commons License 2010.07.25 0 0 248

Sziasztok.

 

Amiről írok, azt nem nevezném idegesítőnek -- inkább furcsának és modorosnak, időnként féreérthetőnek találom, és egyre gyakrabban találkozom vele. Nem tudom a jelenséget nyelvészetileg definiálni, ezért példákat írok.

 

Először egy kitalált példa:

 

Schmitt Pál, az Országgyűlés elnökének kezdeményezésére összeült a Házbizottság.

 

Én biztos egyféleképp írnám --  vagy úgy, hogy Schmitt Pál, az Országgyűlés elnöke kezdeményezésére, vagy úgy, hogy Schmitt Pálnak, az Országgyűlés elnökének kezdeményezésére

 

És most jön az, ami miatt most ide írok. A legutóbbi Ésben olvasható a következő mondat (kiemelés tőlem):

 

"Hrabovszki Zoltán, a Fővárosi Ítélőtábla büntetőbírája kéretlen tanáccsal megpróbálta befolyásolni dr. Felföldi Anikót, a Monori Városi Bíróság egyik fiatal bírónőjét, hogy szüntessen meg egy évek óta zajló becsületsértési ügyet, amelyben a vádlott  Czira Szabolcs, fideszes országgyűlési képviselő,  Nagykőrös polgármesterének a felesége.

 

Mellőzöm az olcsó poénkodást, mert a mondatból természetesen kiolvasható, hogy

a képviselő egyúttal polgármester is és az ő felesége a vádlott. Mégis suta, sőt szerencsétlen ez a megfogalmazás, mert az első gyors elolvasásból az jön át, hogy Czira Szabolcs képviselő a vádlott, aki egyúttal Nagykőrös polgármesterének is a felesége. Sőt, tulajdonképpen saját magának a felesége, mert hogy ő maga a polgármester.

 

Szerintem jobb lett volna így fogalmazni:

 

a vádlott  Czira Szabolcsnak, fideszes országgyűlési képviselőnek,  Nagykőrös polgármesterének a felesége.

 

http://www.es.hu/?view=doc;26399