Vecei Creative Commons License 2010.07.25 0 0 15718
Péntek éjjel érkeztünk haza Montenegróból, pár tapasztalatot megosztanék veletek. Útvonal: sokat olvasgattam a fórumot, merre lenne érdemes utazni autóval? Végül a leírtak alapján a következő útvonalon mentünk (2 autó). Nógrád megyéből, a Szlovák határ mellől indultunk, 3ó20-kor. Budapest után az M6-oson mentünk Mohácsig, Udvarnál léptük át a határt, kb 3 óra utazás után. Eszék után fel az autópályára, Bosasnski Samacnál léptünk Boszniába 8 óra előtt. (Autópálya díj 22 kuna/autó) Tovább Szarajevó felé Doboj és Zenica érintésével. Szarajevót délben értük el, két megállót iktattunk közbe, a bosnyák autópálya már 34 km hosszú Szarajevó előtt, 2 KM a díja - 1,08 euró/autó. Ezután odafelé Foca felé mentünk, majd Foca után bosnyák oldalon végig Trebinjéig. Foca és Gacko között az utat fokozatosan újítják fel, volt egy kb 10 km-es szakasz, ahol erdei útra tereltek, ott nagyon szűk volt az úttest, a többi viszont jó minőségű. Ez az 51 km-es szakasz nagyon kacskaringós! Gackó után már jól lehetett haladni, Trebinjében GPS-t kikapcsoltuk, a táblákat követve jutottunk el az új útra, ami 40 km hosszú és Hercegnoviba visz át, (2 euró/autó). Hercegnoviban 16 óra körül voltunk, 16.50-re már Kotorban voltunk. 950 km- 13,5 óra 5db 10-20 perces megállóval. Hazafelé Trebinjéig ugyanaz az út, majd Ljubinje felé mentünk Medzsugorjébe, este pedig Mostárba, szállás Ninánál. 250 km 4 óra. Másnap Szarajevó érintésével a fenti úton mentünk haza, 750 km 10 óra, kis megállókkal. Boszniában lakott területen mindenhol tartottuk a sebességet táblától--tábláig!, lakott területen kívül ami a csövön kifért. Trafipaxal odafelé (vasárnap) csak lakott területen belül találkoztunk, hazafelé 1 alkalommal lakott területen kívül is láttunk kamerát.
Szállás: hatan mentünk, ezért olyan apartmant kerestünk, ami: legalább 3 szobás, 2 fürdőszobás, nagy konyhás (az esetek nagy részében magunknak főztünk), közvetlenül a tengerparton fekszik- saját stranddal, és nem túl drága, a Kotori öbölben. A tökéletes választásunk a Vila Jasmina, Dobrotában! Végül a 4 szobás apartmant kaptuk a 3 szobás árán- közvetlenül a tengerparton található, külön kis stranddal, napozóágyakkal napernyőkkel, légkondis szobákkal, 100 négyzetméteren! Az épületet pár éve újították fel, minőségi munkát végeztek. Az ár 80 euró naponta, ami fejenként 14 euró! Mindenkinek őszintén ajánlom. A tulaj egy fiatal srác, angolul jól beszél, extra szolgáltatásai: az általa éjjel fogott halakból vagy kagylókból-kalamáriból fejenként 10 euróért olyan vacsorát ad, amit még ma is emlegetünk, sült krumplival, salátával, borokkal. A motorcsónakján pedig elvitt egész napos túrára a Kotori öbölbe 50 euróért, ott állt meg, ahol kértük, mindent elmagyarázott, megmutatott, ez is óriási élmény volt, 9-18 óra között!
A túrázások esetén is megmondta, megmutatta a térképen, merre menjünk, mit érdemes megnézni.
Az árak sajnos már az itthonihoz hasonlóak, mi megkerestük Dobrotában a legjobb (legolcsóbb) boltot, pékséget, húsboltot, reggelente - ha nem utaztunk aznap- bevásároltunk, az ebéd kényelmesen megfőtt, amíg mi fürödtünk a tengerben, 1 perc alatt szükség esetén a konyhában voltunk. Reggel már 7 óra után úszhattunk, este naplemente után is (19.45) tudtunk fürödni. Az ebéd utáni nagy melegben mindig a légkondis szobában ejtőztünk, este pedig a 4 km távolságra lévő óvárosba mentünk el többször is. Az erődbe igen korán mentünk egyik reggel, 7.30-kor már javában mentünk fölfelé, a fényképezések után is még árnyékban tudtunk lejönni végig, ráadásul megspóroltunk 12 eurót. Az öbölben a tenger tisztaságára semmi panaszunk nem volt, időnként tengeri növényeket sodort a partra az áramlás, de ezen kívül semmi negatív tapasztalatunk nem volt. A saját "strandon" gyakorlatilag a 3 apartman lakói osztoztak, ha mindenki lent volt, akkor sem voltunk 15 főtől többen!! A plávi horizonton tapasztalt "embersűrűség" után egyáltalán nem vágyódtunk a nagy strandokra, maradtunk a jól bevált, közeli, kényelmes lehetőségünknél.
Ha valakinek tudunk segíteni akár az utvonalban, akár másban, írjon!