rodokmen Creative Commons License 2010.07.10 0 0 7220
Bocs, pontosítva a dolgokat az 1982. évi. 17.sz. törvényerejű rendeletre illetve a 2010.évi 1. törvényre hivatkoznak. Szóban pedig arra, hogy (aki rendszeresen jár levéltárba az tudja hogy a XXXIII/1. a Megőrzésre illetve kezelésre levéltárba utalt iratok fondja) azaz nem is levéltári anyag, csak megőrzésre van náluk. Én a Veszprém megyei Levéltártól kaptam erről először értesítést, ahol a levéltáros dolgozók messzemenően nem értenek egyet vele, viszont igazgatójuk már augusztus 1-gyel bevezette. (eredetileg június 1-gyel akarta).
Viszont - nem akarnék nagyon politizálni - de mindkét rendelet még a kommunisták bosszúja, akik szerint a családfakutatás retrográd tudomány (vagy tán nem is az), ezért látok esélyt arra, hogy a jelenlegi kormány elégséges tiltakozás hatására megváltoztassa.
Különben folyosói pletykák szerint a halotti anyakönyvben szereplő halál oka rovat ill. bejegyzés adhat okot egyeseknek a félelemre (mondjuk ciki, ha nagypapa szifiliszben halt meg)
Továbbgondolva a dolgot, még a mikrofilmkutatásra is kedvezőtlen hatást gyakorol ez a tiltás, mert aki nem tud elindulni a XX. századi adatokból az nem fog 1895 előtti mikrofilmet sem kutatni. Vissza fog esni az óbudai kutatóterem látogatottsága is.
Előzmény: milyennincs (7218)