Törölt nick Creative Commons License 2010.07.09 0 0 263
SCHMIDT ANTAL

(1944-2010)

 

Szabadjon bemásolnom az elhúnyttal készült interjúmat, mely 2005 áprilisban jelent meg a helyi újságban.

 

 

"

Toncsi 60 éves!

 

Barátai, ismerősei, sőt nagyon sok fiatal is csak egyszerűen így hívja: Toncsi. Pedig - szinte hihetetlen - a napokban fogja betölteni a 60. életévét...

Schmidt Antal a Környezetvédelmi Felügyelet hidrobiológusa olyan embert testesít meg, akiből egy  kisvárosnak - mint amilyen Baja is - nagyon sok kellene: szakterületének elismert tudósa, kiváló közéleti ember,  városunk kulturális életének tevékeny szervezője, szereplője, és emellett jelentős  publikálási tevékenysége is. Munkabírása, aktivitása  ma is töretlen.

Toncsi, tekintsük át röviden az elmúlt 60 évet:

-- Garai sváb családba hozott a gólya, és csak óvodás koromban tanultam meg magyarul. Később felnőtt koromban viszont "vissza kellett tanulnom" majdnem elfelejtett anyanyelvemet. A garai határ egyhangúsága nekem kisgyereknek ezer csodát rejtegetett és ez meghatározta későbbi pályámat. A Béla gimnázium után következtek az izgalmas szegedi egyetemi évek, majd a biológia-kémia szakos tanári diplomámmal Bajára jöttem az akkori vízügyi laborba dolgozni. Fő tevékenységemet: a Baja környéki vizek komplex vizsgálatát, lényegében már 37 éve itt végzem.

Hallhatnánk erről bővebben is?

Szűkebb szakterületem -mint hidrobiológus- ezen vizek élőlényeinek, főképp mikroszkopikus szervezeteinek - elsősorban az algák, ill. az algásodás - kutatása. A vizek komplex vizsgálata  mindenütt a világon egyre nagyobb jelentőséggel bír, igaz egyre bonyolultabb és drágább eszközöket igényel, amik a mi laborunkból hiányoznak és ezt különösen fájlalom.  Más területekre is elkalandoztam, így a környezetvédelem is szívügyem és rövid pedagógiai tevékenységemre, mint óraadó tanár is szívesen emlékezem. Pályám során több mint száz tudományos cikket publikáltam és társszerzője vagyok hat  szakmai könyvnek.

---Városunk kulturális életének egyik aktív szereplője vagy, számos koncert ill. kiállítás szervezőjeként vívtál ki elismerést. Honnan ez az indíttatás?

---Szegeden az Eötvös Kollégiumban bölcsészekkel laktam együtt és máig emlékszem a hajnalig tartó beszélgetésekre, vitákra, melyek az akkori pezsgő kulturális élet valamennyi területét átfogták.  Különböző klubokba jártunk, a bulikon élő zenére táncoltunk. Itt ismerkedtem meg igazán a dzsesszel és a klasszikus zenével is.  Visszatérve Bajára igyekeztem ebben a szellemben folytatni életemet. Rájöttem, hogy e kisvárosból csak úgy nyithatok ablakot a világra, ha kapcsolatokat építek ki. Egyrészt elkezdtem szakcikkeket írni, szakterületem tudósaival kapcsolatba kerülni, másrészt a zenei életben kezdtem "szervezkedni". Pl. hogy ma már dzsessz fesztiválokat szervezhetek, az egy szerény dzsesszklubbal indult. A terebélyesedő kapcsolatépítés és a sokasodó szakmai és kulturális rendezvények során egyre több nagyszerű emberrel ismerkedtem meg, és persze nem csak itt Baján.

A fentiek révén meglehetősen közismert lettél. Talán ennek köszönhető, hogy a rendszerváltozás után helyi képviselőnek választottak?

-----Elképzelhető. Bár mindenről volt véleményem, előtte sohasem politizáltam. Hamar rájöttem, a képviselői munka nem nekem való, már a kampány időszakában nagyon sután éreztem magam, amikor ki kellett állni az emberek elé. A vezérgondolatom az volt : "gondolkodva cselekedni'" és ezt ma is vallom. Sajnos a város akkori helyzetében látványosan nem tudtam -tudtunk- sokat csinálni, de a 4 évet igyekeztem becsületesen és lelkiismeretesen végig szolgálni, rengeteg időm és energiám ment rá. Természetesen nem bántam meg, mert izgalmas 4 év volt. Sajnos a legtöbb polgár csak kritikákat fogalmaz meg, a városunkért aktív cselekvésre kevesen szánják el magukat. Ez utóbbiaknak viszont kívánom jusson osztályrészül nekik is 4 év képviselőség.

 A 60. életév - bár kicsit sokkoló - nem jelent okvetlen még visszavonulást...

---Isten őrizz! Elmondhatom, izgalmas és változatos életem volt. Talán az utóbbi években az élet túl technizált, civilizált oldala már kevésbé érdekel, annál inkább felértékelődtek a személyes találkozások. Amíg egészségem engedi, folytatni kívánom úgy szakmai, mind "társadalmi" munkámat. Szeretném még sok igényes rendezvény szervezésével szép és emlékezetes élményekhez juttatni a bajaiakat...

    Schmidt Antal számos állami és városi kitüntetés és elismerésben is részesült,  reméljük még sokáig lesz városunk egyik követendő értelmiségének példaképe. Ehhez kívánunk jó egészséget, a "többi" úgyis jön majd magától...   "   st.

 

 

 

 

Mint ismeretes, 2006-ban nyugdíjba vonult. A város legnagyobb rangú kitüntetését, a Díszpolgári címet 2009-ben kapta!

Pótolhatatlan űrt hagy maga után.

                                                                                                                     

Előzmény: Vizsó Rágfia (262)