Goldman Emma Creative Commons License 2010.06.24 0 0 8505
Mai helyzet közterületi zajongás ügyben:





Összefogás jön létre Erzsébetvárosban a kulturált szórakozásért





Intézkedéscsomagot készít elő Erzsébetváros önkormányzata a kulturált szórakozás feltételeinek megteremtéséért. Az intézkedések célja a kerület éjszakai nyugalmának biztosítása, a lakók pihenéshez való jogának érvényesítése. Az önkormányzat azért döntött az intézkedések meghozataláról, mert az eddig pusztán jóhiszeműen folytatott egyeztetések nem vezettek eredményre. Bízunk abban, hogy minden fél saját hosszú távú érdekeit felismerve, a kampányfogásokon túllépve, valós lépéseket tesz a helyzet rendezésére.



A lakók éjszakai nyugalmának biztosítása egy éve téma Erzsébetvárosban az önkormányzat és a vendéglátóhelyek között. Az eddigi egyeztetések azonban nem vezettek valós eredményre: néhány felajánláson túl nem történt érdemi közeledés a felek között. A vendéglátóhelyek vállalásai hozzá tudnak ugyan járulni a rendezett éjszakai állapotok kialakulásához, de nem elégséges lépések a helyzet hosszú távú rendezéséhez. Főleg azért nem, mert egy részük még hosszú idő után sem valósult meg. A vendéglátóhelyek mellett anyagi forrás hiányában sajnos a hatóságok, mindenekelőtt a rendőrség sem tudott kellően hozzájárulni a helyzet rendezéséhez.



Az intézkedéscsomag részeként az önkormányzat a lakók érdekeit szem előtt tartva rendeletet fogad el a vendéglátóhelyek éjszakai nyitva tartásáról. Az önkormányzat kezében ez az egyetlen eszköz, amivel az éjszakai randalírozás ellen fel tudja venni a harcot. A rendelettervezet értelmében a vendéglátóhelyek minden nap éjfélig tarthatnak nyitva. Ugyanakkor ennél hosszabb nyitva tartásra is lehetőség nyílik, ha a környező házak lakói ehhez hozzájárulásukat adják. A rendelet nem érinti a szállodákat, és az élelmiszerboltokra is az eddigi szabályozás marad érvényben (alkoholárusítási tilalom 23 óra után).



A csomag részeként az önkormányzat a rendőrség megerősítését kéri a belügyminisztertől. Levelében Devosa Gábor alpolgármester tájékoztatja Pintér Sándort, hogy Erzsébetváros képviselő-testülete felterjesztési jogával élve felkéri az Országgyűlést, hogy „egyértelmű törvényi felhatalmazással a rendőrség intézkedési és eljárási jogkörét az éjszakai közterületi rendbontás, zajokozás megfékezésére”.



A csomag része továbbá, hogy a kerületőrség, a rendőrség és a közterület-felügyelők együttműködésével megerősített helyszíni jelenlét és rendszeres, összehangolt ellenőrzések biztosítják majd a jogszabályok betartását, valamint a közterek nyugalmát. Ez vonatkozik mind a szórakozóhelyeket elhagyó vendégekre, mind a vendéglátóhelyekre és élelmiszerboltokra.



De a csomagnak részét kell képezniük a szemléletformáló akcióknak is. Ebben a vendéglátóhelyek együttműködésére számítunk. Közös érdekünk ugyanis, hogy a vendégek tisztában legyenek a kulturált viselkedés szabályaival és tetteik következményeivel.



A rendelettervezettel kapcsolatban 2010. június 24-én délután újabb egyeztetésre kerül sor az önkormányzat képviselő-testületének két frakciója között. Az MSZP és a Szövetség Erzsébetvárosért képviselői a tervek szerint ekkor véglegesítik a pénteki testületi ülésen elfogadandó rendelet szövegét.



Az önkormányzat az utóbbi napokban szomorúan követte figyelemmel a vendéglátóhelyek magatartását, és határozottan visszautasítja a szórakozóhelyeket tömörítő Élő Erzsébetvárosért Egyesület csúsztatásokban és félrevezetésben bővelkedő kampányát. Örülünk ugyanakkor annak, hogy a vendéglátósok mára felismerték, az éjszakai zaj és a vendégek magatartása valóban problémát jelent, és ezeket korlátozni kell. Sajnáljuk mégis, hogy erre a kijelentésre csak most került sor, és nem az elmúlt egy év alatt zajlott egyeztetések valamelyikén. Arra kérjük most a vendéglátóhelyeket, energiáikat a probléma hosszú távú rendezésére összpontosítsák, és tartózkodjanak a rövid távú anyagi érdekeik védelmében szervezett spontánnak tűnő tiltakozásoktól, kampányuk során pedig a csúsztató kijelentésektől, a kulturáltan szórakozni vágyók félrevezetésétől.



Barátságtalan lépésnek tartjuk, hogy miközben egy év óta folynak a megbeszélések egy mindenki számára elfogadható, kompromisszumos megoldás érdekében, a vendéglátóhelyeket tömörítő Élő Erzsébetvárosért Egyesület az egyeztetések hiányát kéri számon az önkormányzaton.



Erzsébetváros Önkormányzata