gazo2 Creative Commons License 2010.06.21 0 0 254
Kedves Levelezőtársaim!

A bajai felhőszakadás következményei a hírközlési eszközök jóvoltából lényegében mindenütt láthatók voltak. (Bajaiak kitűnő fotóival is találkoztam.)

Az előbbiekben elfelejtettem említeni, hogy a városokban - nem csak Baján - a nehézséget az okozza, hogy közös csatornarendszer látja el a csapadékvíz és a szennyvíz elvezetését. A rendszer a kiugróan nagy eső, mint a mai felhőszakadás esetén, (úgy tudom 70 mm körüli volt), nem képes levezetni a sok vizet. Ennek következtében a szennyvíz visszafolyik, és bejut az alacsonyabban fekvő házak csatornájába, melynek csatornanyílásain felbugyog. Javítani lehet a helyzeten. Ezzel kapcsolatos a következő javaslatom:

El kell látni a házak utcai csatornába bekötő szennyvíz elvezetőjét visszacsapó szeleppel. Így a szennyvíz visszafolyásából eredő károk jórészt megelőzhetőek lennének. A költségek (tisztítás, fertőtlenítés stb.) erőteljesen csökkenhetnének. A portákon felgyűlt esővíz tiszta, idővel mind nagyobb mértékben visszatartható és felhasználható lenne.

Tisztelettel:
Gál Zoltán
Előzmény: gazo2 (253)