Senki nem főz lekvárt? különlegeset vagy közönségeset?
Én nem - megfogadtam csak ami megterem, kivéve eper és áfonya. Még jó, hogy megvettem azt a 2 kiló epret - mert hála a sok esőnek, mostmár ezer körül van az eper ára. Úgyhogy részemről ennyi volt az idei eperdzsem, hacsak valami ismerős meg nem dob egy tál eperrel.
Nem lesz sok gyümölcstermés az idén - nálunk még a szőlőt is levitte a peronoszpóra(azt legalábbis, ami érzékeny rá). Hol esett, hol fújt, hol nem voltunk itthon.
Van egy korai meggyfám, amiből meggydzsem szokott készülni - elutaztunk 1 hétre, mielőtt elmentünk, már pirult, mire hazajöttünk, egy szem sem volt rajta. A cseresznyénél tapasztaltuk, ha egy seregély észreveszi, fél óra alatt egy fát lekopasztanak. az őrszem kiül egy közeli ház ormára, odahívja a csapatot, vijjogva körözve ellepik a fát, mire észbekap a gazda semmi sincs rajta. Valószínűleg ha beljebb laknánk a városban, nem lenne ilyen gondunk, de itt vígan garázdálkodnak.
Legközelebb málna-ribizli-feketeribizli fog nálam érni. Azokat remélhetőleg nem szagolják ki ezek a ...