tengelykereszt Creative Commons License 2010.06.16 0 0 6850
Igen, de Al Mamun is épp elég nagyra tartotta magát, és nem kisebb személyiség, mint Harun al Rasid fia volt. Mégis brutálisan nekiment a piramisnak. Ettől függetlenül, lássuk be, egy 1000-2000 éves emlékművel szemben állva, még ha tiszteljük is általában, némi tudományos fetárást meg szoktunk engedni magunknak. Nem állítom h NSándort anyagiak vezették volna, talán még annyira sem mint arab társát, de a régmúlt feltárása rokon fogalmak a kincskereséssel.

De inkább arra gondoltam, milyen viselkedésbeli különbséget okozhatott N.Sándorban az h nyitva volt vagy zárva a piramis éppen akkor. Ami az anyagiakat illeti éppen úgy rendelkezésére állt, mint almamunnak, mindketten hasonló célból, hódítani jöttek, Nsándor az általános perzsaelleni hadjáratában, AlMamún pedig az akkor a hatalmuk alá tartozó egyiptomiak lázadásának leverésében.

Menjünk tovább. Arról nem tudtam h NS megtalálta Hermész múmiáját. Ha kései hagyomány, ez kicsit kiszínezettnek tűnik, de ha azt veszem h más piramisban és más sírhelyen szintén előfordultak másodlagos temetkezése, nem vetem el.

Az a felvetésed is érdekes, ami a graffitikre vonatkozik. Graffitik az alsó kamrában, graffitik a legfölső tehermentesítő kamrában, de a királykamrában semmi. Miért? Jó h a fehér mészkövön előnyösebb a firka, de a királykamra sötét vörös gránitfala sem annyira rossz hely, de nagyon előkelő. Miért nincsenek firkák itt?

Rengeteg érdekeset írsz, most emésztenem kell ezeket, az előző írásoddal együtt ami a járatokról szólt. Napólaont mellőzöm, szerintem ő nem komolyan járul hozzá ehhez :)
Előzmény: Schenouda (6849)