"Gondolom, mert rés(hőhíd)mentesebben lehet lerakni."
Böcsületes és végig odafigyelő lerakásnál a gyapot csíkok minden centije rendesen egymásnak van tolva, így nincs légrés. Ha valaki nem bízik saját magában (vagy pl fél, hogy később elmozdul valami miatt), az szerintem is jobban jár, ha két rétegben rakja, keresztlapolással.
"Kérdezhetnék még Tőled?"
Figyelmeztetlek: az, hogy én látszólag okosakat mondok, az nem jelenti azt, hogy én bármiféle építőipari szakember volnék. Maximum véleményem lehet a dolgokról. Minden szavam ellenőriztesd igazi szakemberrel és ha azt mondja, hogy hülyeség, hozd ide a fórumba és majd jól összeveszünk :) vagy esetleg talán netán véletlenül elismerem hogy neki van igaza.
"A falcolt (lépcsős élű) EPS-ről mi a véleményed?"
Gondolom sokkal könnyebb egy síkban felrakni őket. Hogy ez forintban megéri-e, azt nem tudom.
Azt is szokták mondani, hogy ilyennel kisebb a réseken elszökő hő. Először is, ha rendesen van felrakva, akkor a táblák élei mindenütt egymáshoz simulnak, így nemlépcsős élkiképzés esetén is tökéletes lesz. Kis rés a táblák között (mondjuk max 0,5-1 cm vízszintesen és 0,3-0,5 cm függőlegesen) szerintem még amúgy sem számít, mert nemigen tud kialakulni benne jelentős hő-szállító légáramlás, az álló levegő pedig jobban hőszigetel szinte bárminél.
Szóval a falcolás felárát én inkább plusz hőszigetelés vastagságra költeném.
De ha valaki nem bízik abban, hogy képes lesz (szinte) résmentesen felrakni, az vegyen lépcsős élűt. Ez ugyanaz a problémakör, mint fent az egy réteg/ két réteg üveggyapot esetében.