Aurora11 Creative Commons License 2010.06.15 0 0 58555

"Ha nem megy elsőre, akkor nézzünk egy olyan példát, ahol szintén relativisztikus hatás játszik, de nem körben hanem egyenesen, ezért könnyebb átlátni.

(Bell spaceship paradoxon variáció)

Két űrhajó áll egymás mögött 100m-re. Kihúznak egy madzagot a két hajó között. A madzag 100m hosszú.

A két hajó ebben az álló rendszerben egyezteti óráit, és megegyeznek hogy pontban 0 órakor indítanak, és mindkettő pontosan 1 órát (saját órája szerint) járatja a hajtóművét majd kikapcsolja a meghajtást.

Mi lesz az eredmény?
Álló rendszerben leírva mindkét hajó v sebességet ér el, és az álló rendszerben a távolságuk továbbra is 100m.
Na de mi van a madzaggal?
V sebességgel mozog, nyugalmi hossza 100 m volt, most v sebességgel halad, rövidebb kellene legyen. De rá van kötve a két vége a két hajóra, ami 100m-re van.

Mi lett vele? Megnyúlt vagy elszakadt, aszerint miből csinálták.

Miért történt ez meg vele? Azért, mert a két hajó meghúzta a két végét.
Nem a téridő meg Einstein húzta meg, hanem a két hajó. Az, hogy esetleg relativitáselméletről beszélnek a matrózok, az egy dolog. De a madzagot azt megtépték."

 

Ezt a példát ismertem. Itt gondolom arról van szó, hogy az egyidejűség nem teljesül, vagyis a 0 óra nem ugyanakkor van az egyik űrhajónak, mint a másiknak.  Vagyis az egyik elindult amikor a másik még állt. Vagyis a rúd megfeszülhetett. Amikor pedig megállnak, akkor az 1 óra az első űrhajónak előbb érkezik el, mint a hátsónak, vagyis a madzag fellazulhat.

 

 

De a korongnál akkor az egyikfele marad indul el, mint a másik, ezért feszítik meg a mérőszalagot?

 

A forgó koronghoz rögzített vonatkoztatási rendszerben a korong sugara nagyobb lesz? Mert gondolom a mérőszalag nélkül is fel kell lépnie ennek a nyúlásnak.

Előzmény: mmormota (58553)